Каракачанов: Няма да позволя армията да бъде използвана за политически цели

06 Февруари 2020 | 09:09
1 коментара
Политика

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов призова армията да не бъде използвана за политически цели.

 

Той участва в откриването на Годишната конференция на началника на отбраната генерал Андрей Боцев. Форумът е на тема „Тенденции в развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. 

Коментарът на Каракачанов идва след публикуваните от прокуратурата миналата седмица записи на сегашния командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и президента Румен Радев и вчерашното обръщение на президента, с което той свали доверието си от правителството и призова за национално обединение срещу управлението.

„Не съм си позволил за тези две години и девет месеца и няма да си го позволя, докато съм министър на отбраната, да въвличам политиката в дейността на армията. Моят призив и изискване към всички вас е да не позволявате политиката да се бърка в проблемите на армията и армията да бъде използвана за политически цели“, каза той пред генералите и офицерите, присъстващи на събитието.

На втория ден от конференцията в четвъртък пред висшия офицерски състав на Българската армия ще говори президентът Румен Радев, който е и бивш командир на ВВС.

 

Ето и пълния текст на речта на вицепремиера и министър на отбраната:

Уважаеми генерал Боцев, господа генерали, адмирали, офицери,

Дами и господа,

Имам честта за поредна година да говоря пред вас на тази конференция и това е още един добър повод, както през цялата година, за една свободна и открита дискусия за предизвикателствата пред Въоръжените сили и приоритетите в нашата отбрана.

 

Нещо повече като човек, политик и държавник аз съм тук да служа на българската нация и да чуя какво мисли висшето военно ръководство във Ваше лице за състоянието на Българската армия.

 

Моята задача е да защитавам интересите и нуждите на Българската армия, в това число убеждавайки Народното събрание и правителство за необходимите способности, с които трябва да увеличим възможностите на Българската армия.

 

Не съм си позволил в тези две години и девет месеца и няма да си го позволя докато съм министър на отбраната да въвличам политиката в дейността на армията. Моят първи призив към всички Вас е да сторят същото – да не позволявате политиката да се бърка в армията и армията да бъде използвана за политически цели.

Въпрос на дълг и чест е да защитаваме нашата страна, затова въоръжените ни сили трябва да могат да отстояват териториалната цялост на българската държава и да гарантират запазването на българския национален интерес. Необходимо е Българската армия да притежава повече способности и да е в състояние да изпълнява задълженията си по Конституция и нашите съюзнически задължения.

Реализирането на тази визия изисква повече инвестиции в отбраната – приоритизиране, задълбочена модернизация на способностите, прилагане на иновациите, сътрудничество със съюзниците и партньорите и грижа за личния състав, който е посветил живота и кариерата си на отбраната на страната.

 

Това е целта към която трябва да се стремим, това е целта, която трябва да определя нашите общи усилия и решения, това трябва да ни сближава, за да вървим напред и Българската армия да бъде горда с мисиите, които може да изпълнява по Конституция и като член на Алианса.

Една от основните задачи през първата половина на тази година е да завършим Прегледа на отбраната. Прегледът трябва да ни посочи как да реализираме важната цел към 2032 година българските Въоръжени сили да имат необходимите оперативно съвместими отбранителни способности, така че те да са в състояние надлежно да изпълняват конституционните си задължения, възложените им мисии и задачи и ангажиментите на държавата в рамките на НАТО и тези в общата политика за сигурност и отбрана в Европейския съюз.

 

Считам, че Министерството на отбраната е сред институциите, които до момента са постигнали най-много конкретни резултати в рамките на провеждания Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност. Това се дължи преди всичко на положените от Вас усилия. Голяма част от дейностите по Прегледа са вече реализирани и с активното участие на военната експертиза са дефинирани минималните необходими способности.

 

Сега предстои главното - остойностяване и приоритизиране на способностите за поддържане и развитие, както и тези на дефицит. Очаквам да видя качествени, реалистични и прагматични предложения. Следва да бъдат финализирани на време всички дейности и да ми бъде предоставен окончателният доклад с вариант за вземане на решение.

Предстоят предизвикателства в следващите етапи от нашата работа за подготовка и приемането на бъдещите стратегически документи - Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили 2032 и основания на нея План за развитие на въоръжените сили 2026, както и за тяхното последователно практическо изпълнение.

За осигуряване на необходимата подкрепа от българското общество, планираме обществено обсъждане на резултатите от Прегледа. Очакваме подкрепа от Правителството и Парламента за новата Програма 2032.

През 2020 г. оставаме фокусирани върху основните приоритети в правителствената програма. Не се съмнявам, че до края на мандата на това правителство тя ще бъде изцяло изпълнена. За да имаме ефективни и оперативно съвместими с НАТО Въоръжени сили, трябва да продължим на първо място да инвестираме в най-ценния компонент на отбранителните способности – хората в отбраната.

Независимо че тенденцията на отлив на военнослужещи е вече прекъсната към момента, все още предстои много работа, за да гарантираме стабилни резултати. Затова в центъра на усилията ни е повишаването на престижа и привлекателността на военната професия. Приоритетно работим за повишаването на мотивацията и кариерния модел за развитие на хората в отбраната. За да бъдем конкурентни на пазара на труда, за трета поредна година увеличаваме доходите на хората, заети в системата на отбраната.

Работим за реализация на залегналите в управленската ни програма идея и визия за доброволна военна служба. За целта инициирахме процедура за конкретни промени в законодателството. Всички мерки в областта на кадровата политика следва да убедят мъжете и жените в униформа, че тяхната служба се цени високо и е перспективна за кадрово развитие. Т.е хората имат бъдеще и възможност за кариерно развитие в Българската армия.

Модернизацията е другото главно направление на нашите усилия и през 2020 г. Вече постигнахме най-значителния пробив през последните десетилетия в превъоръжаването с придобиването на новия боен самолет Ф 16 Блок 70. Това е началото на обновлението на Военновъздушните сили. Тази година трябва да стартираме и другите два ключови проекта – за бронираните машини и за корабите, така че да започне превъоръжаването и в останалите видове Въоръжени сили. Трите големи проекта са едно добро начало, те не са края на модернизацията, която предстои да се развива в перспектива.

Възнамеряваме да продължим да инвестираме в модернизацията на Въоръжените сили и да работим по останалите приоритетни проекти. Разглеждаме като важни и други проекти като придобиване на нови трикоординатни радари, зенитно-ракетни комплекси, системи за командване и управление, способности за кибер отбрана, модернизация на фрегатите клас Е-71 и на танковете Т- 72, артилерийските системи, щурмовите хеликоптери и безпилотните летателни апарати.
Уважаеми господин генерал, господа офицери, всички тези приоритети и усилия в работата трябва да намерят отражение в бъдещата Програма 2032. Тук трябва да имаме предвид и резултатите от наскоро приключилите двустранни консултации с НАТО по процеса за планиране на отбраната. Защото заложеното в Програма 2032 желано крайно състояние на отбранителните способности следва максимално да допринася за изпълнението на ангажиментите ни по целите на способностите на Алианса, като се възползва от перспективата на стратегическия диалог, който започнахме със Съединените американски щати.

В заключение искам да кажа, че каквито и програми да правим, каквито и цели да си поставяме, ако нямаме амбицията да постигнем реални резултати, без да задълбаваме основно в теоретизация, ако не погледнем чисто прагматично и ясно на съществуващите проблеми и начините тяхното решаване, ако нямаме решителност и воля, това, което сме започнали, във времето ще бъде спряно от инерцията.

Позволете ми да пожелая успех на всички вас. Надявам се, че дискусията, която предстои тепърва да бъде проведена, ще даде своите положителни резултати в името на това да постигнем по-добри способности за нашите Въоръжени сили за издигане престижа на Българската армия и превръщането и в незаобиколим фактор и авторитет в българското общество. Епицентър

Добавени коментари

от запаса публикува:
07 Февруари 2020 | 10:36
Не са решили не са та скасили с 20см.

Добавете Вашия коментар

TOP