Каракачанов: Кризата направи комуникацията между партньорите във властта по-добра

16 Май 2020 | 07:09
0 коментара
Политика

Кризата направи комуникацията между партньорите във властта по-добра, заяви в предаването "Панорама" по БНТ мицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Явно кризата прави комуникацията между партньорите по-добра. Тука не е моментът да си мерим кой колко мерки е предложил и кои мерки са били по-рационални. Ние не се състезаваме с никой. Повечето от нещата, за които говорим за подкрепа на българския бизнес, за ограничаване на монополите в търговията с хранителни продукти, протекционизмът, тоест, подкрепата на българската икономика, на българския производител - това са неща, които ние ги говорим отдавна. За съжаление във времето на коронавируса явно има повече чуваемост", каза военният министър.

Каракачанов е убеден, че животът на хората е най-важен и не приема критиките, че е имало всяване на психоза.

 

Взетите от правителството мерки срещу разпространението на заразата от коронавирус дадоха резултат, посочи вицепремиерът.

"България има най-малко заразени и починали на глава от населението в цяла Европа. Мерките бяха навременни, но няма вечни проблеми, психозата в Европа беше прекалено голяма и сега трябва да не допуснем икономиката ни да бъде унищожена. Затова и мерките се отслабват", обясни вицепремиерът. 

 

Владислав Горанов е най-подготвения министър, подчерта Каракачанов в началото на разговора в ефира на БНТ, призован за коментар по атаката към финансист №1 от страна на бизнесмена Васил Божков.

 

Благодарение на него имаме финансова стабилност, продължи Каракачанов по адрес на финансовия министър.

Правителството не е раздрусано, добави той като коментар дали атаката на Васил Божков срещу финансовия министър може да събори кабинета. Нормално е, избори идват след 10 месеца, вчена Каракачанов.

 

"Министър Горанов е един от най-добрите министри, да не кажа най-подготвеният, защото най-дълго се занимава с темата, по която работи. Благодарение на него България има тази финансова стабилност и едни бюджети, които са едни от най-добрите в последните десетилетия от историята на България. Така че правителството не е раздрусано. Изборите наближават, 10 месеца преди редовните парламентарни избори е нормално да има такива атаки, но ако първите 3 години не си свикнал и се стресираш, значи не си се научил на нищо", бяха точните думи на Красимир Каракачанов.

Каракачанов коментира и анонсираната по-рано през деня идея за създаване на верига държавни бензиностанции.

Той защити политиката на кабинета за създаване на държавни бензиностанции като припомни, че сме свидетели от много време как цените не падат, въпреки че на международните пазари петролът рекордно поевтинява.

 

„Тайна ли е, че отдавна и бизнесът и хората говорят, че цените на горивата са ненормално високи? Какво е лошото в това, ако държавата може да създаде една държавна структура, която да регулира пазара на горива, за да могат и другите да се съобразяват с това, тоест, частните. Така, че това не е протекционизъм. Това, че имаме военни заводи, а не купуваме всяко парче желязо от чужбина, не е протекционизъм. Това е икономика. И е така в нормалните държави.“, посочи Каракачанов.

В тази връзка вицепремиерът отбеляза, че подкрепя и идеята да се задължат веригите да предлагат български продукти. Каракачанов повтори тезата на ВМРО, че у нас сектор земеделие е бил орязан, затова и не одобрява коментарите от Брюксел, че не се одобрява решението на правителството.

Българинът пита държавата как ще му помогне, а не чака Европа да му решава проблемите, каза още Каракачанов.

Каракачанов припомни още, че пред 20-ти век България е изхранвала Европа, а сега 75 процента от храните са внос, а българският производител е на опашката. Причината е в европейските субсидии, които за нашите фирми драстично се различават като размер на тези в останалите държави, каза Каракачанов.

„България беше орязана със субсидиите. Появиха се огромните хипермаркети и вериги. Диктува се монопол, българските производители са на опашката“, каза военният министър.

И добави, че не е нормално 80% от продуктите да се внасят от чужбина.

„Ако ние не стимулираме българското земеделие, българския туризъм и да коригираме всички сегашни грешки или идеологически грешки, зад които сме се крили, няма да сме направили нищо“, добави Каракачанов.

Каракачанов коментира и протестите на "Възраждане" на Костадин Костадинов.

"Хора, които са минали, през 5-6 партии и сега ми се представят за новите морални стожери – благодаря!", посочи лидерът на ВМРО.

Красимир Каракачанов коментира и членството на Северна Македония в ЕС.

„Преди да се появи Тито и Сталин населението в Македония е имало друго самосъзнание. Не става въпрос за неща насила. В ЕС членството не е насила. Ти искаш да влезеш в едно общество. Е, не може да си откраднал история!“, заяви той.

Даде пример, че в учебниците в Северна Македония още наричали българите татари, монголи, окопатори и фашисти. Това, според Каракачанов, не е отношение на добросъседство.

„Има една социалистическа югославска държава, която си измисля история“, каза в заключение военният министър и лидер на ВМРО.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP