Каракачанов гневен: Как да приемем твърденията на Скопие, че Самуил се е борил срещу българите?

10 Декември 2018 | 09:05
0 коментара
Политика

Скопие се самозабравят. Празниците в Македония са шизофренични. Повече от година и половина работя за това да има нормален договор между нас и Македония. Най-важната държава за нас е Македония по множество причини. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред БНТ.

 

"Македония фалшифицира историята и натрапва някакъв език, не само на тяхна територия, но и на наша. В гърба на България се забиват сърбоманските ножове. Имаме против да налагат историята си с фалшификации и сила", каза още той.

 

"Те не предприемат нищо, за да променят тяхната пропаганда, най-вече в образованието. Ние не можем да ги подкрепяме за НАТО и ЕС, а те да продължават да твърдят, че в България има македонско малцинство. Нямаме интерес да прокарваме в НАТО и ЕС държава, която утре ще ни създава още по-големи проблеми", коментира той.

 

"Между лъжата, която там се пропагандира от 1945 година насам, особено в последните 15 години и истината, те предлагат ние да отстъпим от историческата истина. Как да приемем твърденията, че Самуил се е борил срещу българите", категоричен беше Каракачанов.

 

"Не могат да твърдят, че цар Самуил, Гоце Делчев, Братя Миладинови, Димитър Талев и още много фигури не са българи. Те дори не приемат личностите от доказаните документи", допълни министърът на отбраната. 

„В Македония си мислят, че ние ще отстъпим от нещо и обратното. Обаче не ние фалшифицираме историята. Историята няма как да е компромисно решение. Истината е, че ако искаш да бъдеш партньор с някой, не можеш да си правиш сметката да го заобиколиш и изиграеш", коментира Каракачанов.

 

"Те смятат, че могат да ни заобиколят, да тупат топката, да ни заобиколят и нас, и гърците, и така да се промъкнат в НАТО и ЕС. Не може да кажеш, че в Гърция трябва да се учи македонски език. Те това го казват за България повече от 20 години. Не искам да се чувствам глупак, като ги подкрепим за НАТО и ЕС, а те да ни готвят такива неща, затова го казах на глас. И видяхте, че за 24 часа реагираха. Говорят за европейски ценности, но европейска ценност е да не крадеш историята на приятелите си", коментира Каркачанов.

 

„Европейска ценност е да не крадеш историята на комшиите си. Ние не им откраднахме нищо и никога не сме се бъркали в държавата им”, разкри вицепремиерът.

 

"Ние не се бъркаме в историята на Македония след 1945 година, ние настояваме историята, която е българска да не бъде фалшифицирана", възмути се той.

 

„В коалицията не правихме компромиси, но изхарчихме много нерви. Проблемът беше, че не намирахме правилния тон за диалог, но никой не направи компромис, с който да се срамува в бъдеще. Трябваше по-активно да се работи за гражданските доходи", коментира Красимир Каракачанов.

Добавете Вашия коментар

TOP