Към момента няма искания към България за логистична подкрепа или осигуряване на въздушен коридор при евентуална военна операция в Сирия, съобщи днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Към момента, в който разговаряме, подобни искания не са постъпвали - нито в Министерството на отбраната, нито доколкото ми е известно, поне до снощи, в МВнР", каза Каракачанов.

"Армията има своите планове, по които работи, подготовката си тече регулярно, не заради това, че някъде има някаква ситуация, а заради това, че някъде може да възникне такава", подчерта министърът на отбраната.

По думите му армията не е институция, която трябва да реагира като "пожарна команда", а се подготвя според утвърдените за годината планове.

Той коментира, че има няколко сценария за Сирия, според подчинената му служба "Военна информация".

"Единият е това, което забелязваме от снощи и от тази сутрин - леко смекчаване на тона между САЩ и Русия", посочи Каракачанов.

Има и сценарий, при който може да се стигне до вариант на нанасяне на удари или впоследствие активизиране и на сирийски или евентуално на руски ПВО. Мнението на Каракачанов е, че най-разумният вариант е да се търси разумния и мирен компромис.

Според вицепремиера с военни удари не се решават проблеми, особено в такава ситуация с продължаващия от няколко години конфликт в Сирия.

Каракачанов отбеляза, че КСНС вече е насрочен от президента Румен Радев за 19 април и една от темите е тази за националната сигурност и отбраната на България.

"Мисля, че правилно е свикан, коментира Каракачанов. Редно е в такава ситуация всички власти да изговарят проблемите и да имат общи позиции", коментира министърът на отбраната, който участва днес в отбелязването на 106 години от създаването на Военната академия "Г. С. Раковски".