Каракачанов: Ако мандатът на правителството продължи 4 години, ще върнем доброволната казарма

13 Октомври 2018 | 07:36
0 коментара
Политика

Ако настоящето правителство изкара пълния си мандат от 4 години, ние ще успеем да върнем законно доброволната казарма. Това заяви при посещението си в във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той е в града за клетвата на новите курсанти на НВУ „Васил Левски“, предаде Радио „Фокус“ – Велико Търново.

 

Каракачанов уточни, че дебатите се провеждат и към момента. Освен това посочи, че се водят активни разговори и за връщане на наборната военна служба, като подчерта, че преобладаващото обществено мнение е „за“ това да се случи.

 

„Първата причина е необходимостта на българската национална отбрана по отношение на подготовката на младите хора – да могат да изпълняват своите задължения. В Конституцията е записано ясно, че защитата на отечеството е дълг на всеки един български гражданин. А в същото време ние обучаваме тези хора как да защитават отечеството си , без те да имат никаква подготовка и не знаят как се хваща автомат, примерно. Другото, което е – наборната военна служба има възпитателен характер. Защото за 6-9 месеца в казармата се научават много полезни неща“, допълни министърът.

 

Той коментира и, че ако имаше съгласие между политическите сили, наборната военна служба щеше да е факт още от преди три години, когато е внесен първият законопроект.

 

Българската армия е боеспособна, въпреки недостига на кадри, обобщи пред журналисти министърът на отбраната. Той уточни, че съставът в момента надхвърля 550 души и категорично подчерта, че всички те имат изключителен дух и хъс за работа. Той коментира и, че през следващата година бюджетът за отбрана ще бъде увеличен, но все още е рано да се говори за реални цифри. Целта е той да достигне 2 % от БВП.

 

Вдигането на заплатите в сектора ще е с 10 %. Най-сериозния проблем, според Каракачанов, са младите хора, които се отказват от професията.

 

„Това, което е необходимо да се направи отдавна, е да се възстанови пълноценното военно обучение в училищата. Така един млад човек, ако реши да кандидатства за военна служба, ще знае пред какво се изправя и няма още първата година да има огромен отлив“, категоричен бе министъра. Той допълни, че се води диалог с Министерство на образованието, но подчерта и, че младежите трябва първо да учат българската история, а след това световната.

 

Увеличението на заплатите във военния сектор не е единственото условие за привличане на повече кадри към професията, но то е задължително, заяви още Каракачанов. Той подчерта, че това ще даде самочувствие и стимул на новопостъпващите курсанти, които по-късно ще станат офицери.

 

„Трябва да се направи всичко възможно военната професия да е по-привлекателна, по – престижна. Не само с увеличаване на заплатите, макар, че това е абсолютно необходимо и задължително условия. В края на краищата, всеки един млад човек, освен патриотизъм, ако е добре възпитан, иска да разполага с определени средства, за да създаде семейство и да живее в нормален стандарт. Не можем да разчитаме на хубави голи приказки и стари традиции. Миналата година заплатите са увеличени с 10%, през тази година ще се увеличат с още 10%, следващата – пак“, посочи министър Каракачанов.

 

Той припомни и, че през миналата година са отпуснати 28 млн. лв. за ремонт на военните училища, което е подобрило многократно базата и условията в тях. Министърът подчерта и, че все още има недостиг, както на офицери, така и на сержанти. По думите му това може да се преодолее с увеличаване приема на повече млади хора.

Добавете Вашия коментар

TOP