Карадайъ: Управлението на ГЕРБ е провал. В политическа криза сме!

22 Февруари 2019 | 19:42
0 коментара
Политика

Ръководството на ДПС излезе с безпрецедентно критичен анализ на политическата ситуация в страната.

 

УПРАВЛЕНИЕТО Е ПРОВАЛ


"Управлението на ГЕРБ е пълен провал.

ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност.

Има страстване на една партия с държавата.

Страната е в политическа криза.

Има опасност управляващите да нарушат Конституцията и Изборния кодекс по време на изборите.

Необходими са отговорни и решителни действия". 
Тези изводи поднесе пред медиите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на движението.

 

„Само с активното участие на всички граждани и на цялото общество можем да гарантираме мирното бъдеще и просперитета на България“, посочи той. 

„Ние направихме много отговорен и сериозен анализ на ситуацията в страната. По време на заседанието на Централния съвет всички колеги се обединиха около тезата, че обективният критерий за резултатите от сегашното управление е високата миграция“, заяви той. 

"Нашата оценка е, че 10 години България не се управлява, а върви по инерция. Не казваме, че няма добре реализирани политики, но дори и най-добре реализираните неща не са били целенасочена политика“, заяви председателят на ДПС. 

На ГЕРБ и на цялото общество даваме знак за отговорност и загриженост за състоянието на страната и за нейното бъдеще. Относно "закана" за предсрочни парламентарни избори, ние от ДПС не си служим с такива инструменти – не очаквайте от нас закани“, коментира Карадайъ и посочи: "Предсрочните парламентарни избори са отговорност. Управлението също е отговорност – то изисква и визия, не само пребиваване на власт".

 

НЕ СМЕ ПРАВИЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОТПАДАНЕ НА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ, А ЗА ПО-СПРАВЕДЛИВ ПРАГ

 

Не сме правили предложение за отпадане на преференциите, независимо, че имаме аргументи и в тази посока. Предложението ни беше да има по-справедлив праг за преференциите", заяви Карадайъ във връзка със скандала за Изборния кодекс, който предизвика парламентарна криза в страната.

 

 "Като се говори за преференции, обикновено аргументът е да има мажоритарност на изборите. Сега има възможност и за мажоритарни кандидати – тези, които не искат да бъдат партийно обвързани, могат да се кандидатират като независими кандидати. Тези хора могат да бъдат избрани само ако получат гласове, колкото е избирателната квота. Тогава стои алтернативният въпрос – каква е логиката тези, които влизат в партийни листи, да имат по-различен праг, за да влизат и да бъдат избирани“, коментира той. 

Карадайъ даде пример с това, че в малки населени места е имало случаи, когато листата за партийните се пренарежда за само 9 гласа, а за да влезе с преференции, независимият трябвало да получи 125 гласа. Според Карадайъ с новите промени тази меравнопоставеност се изчиствала.

 

ИМА ЕДНА ПАРТИЯ, КОЯТО СУТРИН ИМА ЕДНО ПОВЕДЕНИЕ, НА ОБЯД - ДРУГО, ВЕЧЕРТА - ТРЕТО


"Ние не сме партия на еднодневните решения. Някои партии имат етикета, откакто са се появили, че сутрин имат едно поведение, на обяд – второ, вечерта – трето. Ние не сме от този род партии,независимо какъв е партийният ефект, ние си следваме партийните решения. Ние сме последователна партия и си носим отговорностите. И в Народното събрание не сме имали проблем да отлъчваме хора, които са се шмугнали в партийната листа на база партийните решения и в един момент са решили да не ги спазват“, посочи Карадайъ.

 

НЕ СМЕ ВОДИЛИ ДЕБАТ ЗА РАЗТУРВАНЕТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

"Не сме водили дебат за разтурване Народното събрание и за правителствена криза", подчерта Карадайъ по повод срещата с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в стаята на ДПС преди приемането на поправките в Изборния кодекс.

"Говорихме за ЦИК и за машинното гласуване", уточни той в отговор на въпрос за разминаването с обяснението на Цветан Цветанов, дадено в първата му тв изява след скандалното приемане на Изборния кодекс и визираната от него опасност от разтурване на Народното събрание в този ден. "Аз се съгласих с ДПС за преференцията в името на стабилността на управлението", заяви Цветанов на 16 февруари по Нова тв. И обясни: Имахме много тежък ден. Говорих с колегите - и им казах - избираме дали да има предсрочни избори и политически хаос или постигаме политически консенсус, за да продължи работата на Народното събрание, и разбира се, стабилността, която трябва да гарантираме с успехите, които има правителството".


Председателят на ДПС посочи, че се вижда с председателите на другите парламентарни групи, както и с премиера, когато се наложи. 
„Водим разговори по различни теми. Но Дебат за разтурване на Народното събрание не сме водили.Защото това би трябвало да бъде в полето какво предстои след това, какво се прави за държавата, кои са приоритетите ѝ и в каква посока ще развиваме страната, за да не бягат нашите роднини от нея. Това е дебатът за "разтурване" на НС, а не говоренето на някакви националисти и други политически елементи“, обясни Карадайъ. 

 

НАСТОЯВАХМЕ ЗА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ, НЕ ЗА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ

Той посочи, че на срещата с председателя на ПГ на ГЕРБ е бил обсъден Изборният кодекс. „Настоявахме да има пълно машинно гласуване още на евроизборите. И директно предложихме вариант държавата да си купи техниката, която я има на пазара. Държавната фирма, която може да прави софтуера, да го направи и да проведем машинно гласуването още на следващите избори. И така да елиминираме значението кой как ще формира изборните комисии.

 

ГЕРБ Е ВОДЕН ОТ НАМЕРЕНИЕ ДА НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА

 

Но явно те, водени от своите намерения да нарушават Конституцията по време на гласуването на Изборния кодекс, искат да нарушават и Изборния кодекс по време на изборите“, изстреля поредната атака към управляващите Карадайъ. 

 

Той посочи, че правителствената криза е перманентна. „Нашата алтернатива е много ясна – ясна програма за ускорено развитие на страната. Ние не споделяме аритметичните политики“, обясни Карадайъ.

 

НАПУСКАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТА Е ЛЕГАЛЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА ПРАВЕНЕ НА ПОЛИТИКА 


Карадайъ коментира и темата за напускането на депутатите от БСП и предложенията за отпадане на заплатите. „Спомням си, че през 2014 г. ГЕРБ не правиха такива предложения. Според ДПС това е един легален политически инструмент за правене на политика – и напускането на парламента, и участието в комисии, и участие в дебати, и предложение на законопроекти, среща с избиратели, отстояване на политики и позиции.

 

"Не си спомням ГЕРБ да са правили предложение депутатските заплати да бъдат орязвани за неприсъствие в парламента през 2005 г. и 2014 г. (През 2014 г. ГЕРБ бе в опозиция и сама бойкотира парламента, но през 2005 г. партията все още не бе създадена, вероятно е лапсус - б.р.). Това е конкретен признак за двойния стандарт, който се прилага в управлението". Така  Карадайъ отговори на журналистически въпрос дали партията ще подкрепи евентуално предложение от ГЕРБ заплатите на депутати, излезли от парламента, както са БСП в момента, да бъдат отрязани или изобщо да не се дават.

 

ЛИПСВА ДЕБАТЪТ ЗА ПРИОРИТЕТИТЕ НА СТРАНАТА

 

"Важният дебат, който в момента не се провежда, е дебатът за приоритетите на страната“, подчерта председателят на  ДПС

Кардайъ прочете остра декларация от името на партията, в която е посочено, че основната отговорност за кризата в държавата носи ГЕРБ. 

Промените в Изборния кодекс бяха сериозен политически тест и за пореден път ГЕРБ се провали на този тест, посочи лидерът на ДПС по повод спазването на правата и свободите на гражданите. 

Днес приехме декларация. Централният съвет на ДПС потвърждава своята категорична позиция, че популистко-националистическото управление на страната е пълен провал. ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ. Основни причини са липсата на реформи и неспособност за носене на отговорност. Сериозното погазване на правата на българските граждани крие погазване и на европейските ценности. Случилото се с ЦИК беше поредният тест и ГЕРБ се провали“, посочи Карадайъ и заяви, че правата и свободите трябва да се извоюват. 

30 години след демократичните промени се налага да продължаваме да убеждаваме, че езиковото многообразие е духовно богатство. Ние, членовете на Централния съвет на ДПС, заявяваме, че ще продължаваме да отстояваме демократичните ценности – това е пътят за противопоставяне на национализма и на всяка политика, която застрашава мира. Призоваваме всички демократични партии и обществото да се противопоставим на всяка форма на популизъм и национализъм“, обясни той. 

Двойният стандарт в морала е характерен за някои други, но не и за ДПС, отбеляза Карадайъ. 

Той подчерта, че когато става дума за граждански и човешки права, ДПС не прави компромиси.Напротив, призоваваме всички партии и цялото общество да защитаваме гражданските и човешките права. Тези, които се самонаричат демократи, трябва поне да спазват Конституцията и всичко, което произтича от нея. А не да нарушават Конституцията, без дори да имат публични аргументи. Защото в дебата в Народното събрание не чух нито един аргумент за нарушаване на гражданските права, но видяхме гласуването“, коментира той.

Двойният стандарт в морала е характерен за някои други, но не и за ДПС“, подчерта председателят на ДПС. 

Карадайъ заяви, че приоритетите в правенето на политика за ДПС са чисти храни, чиста вода, чист въздух, чиста зелена енергия и високи технологии. „Нашата програма и мотото за евроизборите ще бъде в тази връзка. 

Карадайъ обясни, че председател на предизборния щаб на ДПС за изборите ще бъде председателят на партията. 

 

 

Карадайъ: Има сливане на партия с държава. Управлението на ГЕРБ е провал. В политическа криза сме!

 

Добавете Вашия коментар

TOP