Карадайъ призова за общ фронт срещу ГЕРБ: Предсрочните избори са неизбежни (видео)

26 Октомври 2018 | 19:54
0 коментара
Политика

Намираме се в ситуация на политически блокаж, пълен блокаж на властта. Това популистко управление на страната е цинично, брутално и позорно за страната, заяви председатлят на ДПС Мустафа Карадайъ в паузата на продължаващато заседание на Централния съвет на партията.

 

Анализът на движението сочи, че участието на националистите във властта нанася огромни щети на демокрацията, ерозира държавността и подкопава дори крехкото доверие на гражданите в институции.

 

"Днес на власт са езикът на омразата, ксенофобията, расизмът. За всичко това основна отговорност носи ГЕРБ, констатира председателят на движението. Налице е отдалечаване от хората и нерешаване на техните проблеми, които спомагат за все повече социални неравенства и липса на справедливост. Всичко това изисква спешни действия от нас, добави Карадайъ.

 

Оценката ни е, че участието на националистите във властта нанася огромни щети на демокрацията, ерозира държавността и подкопава крехкото доверие в институциите, коментира лидерът Мустафа Карадайъ. Основна отговорност носи ГЕРБ, допълни той. И определи управлението като пълен провал. И обясни, че несъобразяването с европейските ценности поставя под въпрос евроатлантическата ориентация на страната. А непрекъснатите скандали поставяли страната пред риск. Демокрацията е заплашена, стабилността е пред риск и това изисква спешни действия от нас, категоричен бе Карадайъ.

 

ДПС заявява, че това управление е вредно за страната и призовава всички нацианално-отговорни партии да се обединят за решителни действия за прекратяване на заплахите за демокрацията и държавността. Призова всички партии и институции да предприемат необходимите действия да запазят мира, да защитят демокрацията и да гарантират правата и свободите на всички на български граждани.

 

Има различни изходи - или оставка на един вицепремиер, или оставка на цялото правителство, или позорът е за всички, за цялата страна, коментира Карадайъ.

 

 „По време на нашето заседание направихме анализ на обществено-политическата обстановка, състоянието на структурите и ни предстои да вземем решения. Оценката ни е, че участието на националистите във властта нанася огромни щети на демокрацията, ерозира държавността и подкопава дори крехкото доверие на българските граждани в органите и институциите, генерира кризи и хаос и е заплаха за стабилността в страната“, коментира Карадайъ.

 

„Пропусната беше възможността по време на председателството на Съвета на ЕС и по принцип страната ни да води проактивна европейска политика. Несъобразяването с европейските ценности поставя под въпрос евроатлантическата ориентация на страната. Липсва диалог и координация между институциите“, каза още председателят на ДПС.

 

Призоваваме всички национално отговорни партии и държавни органи да се ангажират със защитата на демокрацията и държавността, каза Карадайъ. Той запозна медиите с приетата на заседанието декларация. В нея се посочва, че популисто-националистическото управление на страната е пълен провал, а ГЕРБ не само са включили националистите във властта, но и чрез тяхната легитимация са се опитали да си създадат алиби за провала на управлението на този кабинет. „Това доведе до пълен колапс на изпълнителната власт и до политическа криза. Основната отговорност носи ГЕРБ“, допълни Карадайъ. Той отбеляза, че рисковете за стабилността на страната, демокрацията и държавността изискват отговорни и бързи действия в името на бъдещето.

 

„Това управление е вредно за страната и всички национално отговорни партии трябва да обединят усилията си за решителни действия за прекратяване на заплахите за демокрацията и държавността“, каза още Карадайъ. По думите му мирът, стабилността, демокрацията и държавността трябва да бъдат защитени.

 

Българското общество осъзнава, че между декларираните намерения на властта и реалностите има огромна разлика – че бедността расте, а омразата и агресията са навсякъде. Правата и свободите на българските граждани и на уязвимите групи от обществото не просто не са гарантирани, те се нарушават от най-високо място.

 

Скоро всички български граждани ще поискат промяна. Тя е неизбежна. Всяка забава ще доведе до още по-тежки последици и всички ние ще платим много висока цена“, заяви лидерът на ДПС. Той уточни, че със своята декларация Движението призовава всички национално отговорни партии и всички държавни органи и институции да предприемат необходимите действия за запазване на мира, защита на демокрацията и гарантиране правата и свободите на всички български граждани и уязвимите групи от обществото. „Има различни изходи – или оставка на един вицепремиер, или оставка на цялото правителство, или позора е за всички – за цялата страна“, допълни Карадайъ.

 

Предсрочните избори в тази ситуация са неизбежни. Ние това сме го обявили от трибуната на Народното събрание. Въпросът е какво се случва в държавата. Не споделяме философията „стани да седна“, заяви председателят на ДПС.

 

„И какво от това като ще има ново правителство в рамките на този парламент или друго правителство след едни следващи избори, безспорно предсрочни, ако ще се случва същото в страната?“, попита Карадайъ. „Ние говорим за алтернатива, а не за алтернативни персони. Ние говорим за алтернатива на формата на управление и много категорично сме заявявали, че алтернативата на това управление е управление с ясна програма за ускорено развитие на страната. Според нас това е алтернативата. Кои ще управляват - този въпрос остава на втори и трети план. За нас по-важното е какво ще се случва в страната“, коментира още той.

 

Има предложение да поискаме среща с главния прокурор във връзка с преименуването на местности в Стара Загора. Това каза Мустафа Карадайъ на брифинг след заседание на Централния съвет на партията.

 

Само няколко години след като Народното събрание осъди категорично асимилационната политика на тоталитарния режим спрямо мюсюлманското малцинство на България, включително и така наречения „възродителен процес“, и обяви прогонването на над 360 000 български мюсюлмани през 89-а година за форма на етническо прочистване, общинският съвет на Стара Загора с мнозинство на ГЕРБ прие решение за преименуване на имена на местности с лични имена. Тук се поставя въпросът дали това не е част от план за нов възродителен процес“, коментира Карадайъ.

 

„След като Народното събрание изрази категоричното си убеждение, че за престъпленията на тоталитарния комунистически режим срещу български граждани мюсюлмани не може да има давност и призова българското правосъдие и главният прокурор на Република България да направят необходимото за приключване на делото срещу виновните за възродителния процес, по време на заседанието имаше предложение да поискаме среща с ръководството на върховните съдии и главния прокурор, за да поставим тези въпроси и да получим актуална информация“, уточни той.

 

Пресконференция на ДПС след заседанието на Централния съвет на партията

Добавете Вашия коментар

TOP