Карадайъ: На власт днес са омразата, ксенофобията, разделението и противопоставянето

02 Ноември 2018 | 06:39
0 коментара
Политика

За съжаление, в последните години в България на власт са омразата, ксенофобията, разделението и противопоставянето. Това каза на откриването на конференция „Младежко гражданско включване 2.0“ председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде агенция „Фокус“.

 

„Примерите са много. Но най-много се налага изводът, че има опити да се отрича приносът на българския етнически модел, чийто идеолог и създател е нашият почетен председател Ахмед Доган. Българският етнически модел е най-важният конвертируем политически модел, който успяхме да реализираме. България от страна в най-голяма опасност от етническо противопоставяне в края на 80-те и в началото на 90-те години, към настоящия момент е единствената посткомунистическа страна на Балканите, в която имаше мирен преход от тоталитаризъм към демокрация.

Но днес вместо към интеграция се върви към социално изключване. Непрекъснати внушения за противопоставяне, дори призиви и опити за пропъждане от родината“, допълни Карадайъ.

 

Днес продължаваме да бъдем гарант за демокрация и евроатлантическата ориентация на страната. ДПС е за политика на социално включване и за реална интеграция на малцинствата. Само свободни граждани могат активно да участват в гражданското включване и гражданското ангажиране в политическите процеси“, каза още председателят на ДПС.

 

Вие младите хора, сте тези, които трябва да сте част от процесите за взимане на политически решения, каза още Карадайъ.

 

„Но и вие трябва да помагате за осигуряването на участието на различни групи граждани в тези процеси. Вие трябва да знаете как най-ефикасно да сте част от тези процеси. Тук стоят въпросите за обучението, за образованието, за усвояването на новите технологии, за ориентиране към професиите на бъдещето. Това е вашето настояще и бъдеще“, допълни Мустафа Карадайъ.

 

„Вие младите, все повече ще се отдалечавате от възрастните поколения, защото докато на нас ни се налага да усвояваме, младите поколения се раждат научени. Но всички сме призвани да намерим най-правилното решение пред тази картина. Информационните технологии са основен инструмент за гражданското включване, но те имат изключително голяма роля и за икономическия растеж. Според публичната информация цифровата икономика расте в пъти по-бързо от реалната икономика седем пъти по-бързо. Не съм убеден, че скоро няма да говорим и за цифрова политика, която да изпревари реалната политика. Да не забравяме, че и в информационната епоха фокусът е върху човека. Ние от ДПС вярваме във вас, младите хора“, каза още председателят на ДПС.

Добавете Вашия коментар

TOP