Кандидатът за купувач на ЧЕЗ Фючър Енерджи с дълг към НЕК

14 Ноември 2017 | 07:31
0 коментара
Общество

13 са дружествата с просрочени задължения към общественият доставчик на електроенергия в лицето на Националната електрическа компания (НЕК). Това става ясно публикувания пореден списък на търговците / производители на електрическа енергия с просрочени задължения към НЕК за цена „задължение към обществото“. Задълженията са към 3 ноември, а публикуването на неизрядните длъжници е от 6 ноември. Сред длъжниците продължава да е държавната „Марица Изток 2“, като се предполага, че плаща, но със закъснение.
Прави впечатление, че задължените компании към началото на ноември т.г. намаляват с една и това е Топлофикация Сливен, спрямо предходния месец.

За други три търговеца/производители на електрическа енергия се посочва, че са отстранени от електроенергийния пазар, иначе става въпрос за общо-взето едни и същи играчи. 

Компаниите са: 

ТОШЕЛ 92 ЕООД – отстранена от електроенергийния пазар
АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД – отстранена от електроенергийния пазар
АРКАДИЯ СЪРВИС АД; 
ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН ЕООД; 
ДИКС 2001-ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ ООД
ЕЛ ЕКС КОРПОРЕЙШЪН АД
ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА АД; 
ЕСКО СЪРВИСИС ООД; 
ЕНЕРДЖИ МАРКЕТ АД; 
КЕЙ АР ДЖИ ЕООД – отстранена от електроенергийния пазар
МОСТ ЕНЕРДЖИ АД; 
САЙТ ЕНЕРДЖИ ООД; 
ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 ЕАД; 
ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ ЕООД. 

От публикувания списък личи, че най-сетне упълномощените органи са предприели мерки за стягане на дисциплината на електроенергийния пазар, като са отстранили някои нелоялни търговци. Защото в случая става въпрос за това, че определени нелоялни практики се отразяват негативно не само на НЕК, но и като цяло на електроенергийния пазар. Огласяването на проблема не е заради определено отношение към дадена компания, а поради това, че финансовото състояние на даден търговец, а и на НЕК като обществен доставчик се отразява пряко на потребителите на електроенергия – от малките и средни компании до битовите потребители.

Отстраняването на компании от електроенергийния пазар е достатъчно добър сигнал, че нещо се случва. Финансови проблеми при търговците на ток от една страна и от друга признаването на факта за липса на достатъчна ликвидност на борсата от друга говори, че в момента на пазара на електроенергия има напрежение и проблеми, които трябва да се изкажат, да се формулират точно, за да бъде предпазена системата. 
В случая с НЕК става въпрос за цена „задължение към обществото“, която се плаща от всички. Публикуването на този списък от страна на НЕК всеки месец и повторението за пореден път на едни и същи търговци/производители на електроенергия е доказателство, че проблемът със събираемостта е сериозен. Така обаче Фонд „Сигурност на електроенергийната система“  ще започне съвсем скоро да изпитва сериозни проблеми. Тогава вече познатото спасение чрез преструктуриране едва ли ще е достатъчно. 

Разбира се, проблемът в никакъв случай не е едностранен, но става въпрос да не бъдат толерирани едни компании, за сметка на други. Някои от длъжниците са координатори на балансираща група, рекламират се и като износители на електроенергия, а както знаем в този сегмент също се събира такса от пет процента. Тази такса безспорно е  затруднение за търговците, а и в сравнение със съседните пазари, българската страна е единствената, която събира пари за износ на електроенергия. Това е и една от причините за срив в износа с над 16 процента през първите десет месеца на 2017 г. Както обещават институциите таксата ще падне при обединяване на пазарите. Не може да не се отчете, че пазарът на електроенергия е труден, но прогнозата е, че ще става още по-труден и рисков.

източник: ЕНЕРГИЯ ЕКОЛОГИЯ ИКОНОМИКА

Добавете Вашия коментар

TOP