Кандидатите да купят обществената баня в село Баня, семейство Цеклеови обеща: Ще направим балнеосанаториум, а не луксозен хотел, лекари ще назначават най-подходящите процедури

20 Ноември 2018 | 09:24
1 коментара
Бизнес

Продажбата на първия етаж на обществената баня в разложкото село Баня бе подложена на публично обсъждане пред жителите на Баня.

Както в.„Струма” писа, за това  има депозирано инвестиционно намерение и предложение за закупуването му от  фирма „Ник Енд Ес- 2015“ ЕООД, представлявана от сина и дъщерята на съдия-изпълнителя Георги Цеклеов – Станислав и Николета, които вече са собственици на втория етаж на банята. Публичното обсъждане бе проведено по време на отчетно събрание, което кметът на селото Мария Юрганчева организира, за да отчете свършеното през годината. На него присъства и кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев, който уточни, че инвестиционното намерение все още не е внесено за разглеждане в ОбС, за да се чуе най-напред мнението на хората от Баня.

Събранието протече при слаб интерес от страна на жителите на Баня и на него присъстваха едва около 50 човека. Инвестиционното намерение на фирмата бе представено от Николета Цеклеова, която е съсобственик с 50 % дялово участие

„Искаме да направим нещо хубаво за селото. Откакто се помня, банята и паркът около нея са символ на селото, но в последно време състоянието им изобщо не е добро. Предвиждаме цялостен ремонт на сградата, както и активна рекламна кампания, с която обектът ще бъде популяризиран като център на природосъобразно място за отдих, релакс и рехабилитация, каза Николета Цеклеова и обеща, че хората няма да бъдат подведени или излъгани.

Съдия-изпълнителят Георги Цеклеов заяви, че застава твърдо зад децата си и ще им помогне за реализирането на проекта, като подчерта, че намеренията на цялото му семейство са да се направи нещо хубаво за Баня.

„Идеята е да стане един балнеосанаториум, който да бъде на  достъпни цени, а не луксозен хотел. Говорил съм с лекари специалисти в различни области, които изявиха готовност да отворят кабинети, които ще  работят със Здравната каса. Идеята е да се правят консултации и да бъдат назначени най-подходящите процедури за  лечение”, каза Георги Цеклеов.

„Моето мнение е, че е най-добре банята да бъде взета от човек от Баня, който милее за селото, а не да дойде някой, който утре ще я продаде. Затова аз подкрепям напълно идеята и призовавам всички да я подкрепим”, каза Марин Боянов.

Кметът на Баня Мария Юрганчева поясни, че сградата има и 5 дка прилежаща площ и поиска да бъдат разяснени намеренията относно имота. Г. Цеклеов поясни, че върху имота, който е на гърба на сградата, се обмисля изграждането на две или три къщички с малка площ и детски площадки. Относно гаранциите, че банята няма да бъде препродадена, той увери, че ако се стигне до продажба, ОбС има право да определи срокове, в които обектът да запази предназначението си и фирмата изцяло ще се съобрази с тях. Цеклеов допълни още, че желанието им е средствата от продажбата на банята да останат за селото, като с част от тях да се покрият натрупаните й задълженията, които към момента възлизат на около 140 хил. лева. Кметът на Разлог Красимир Герчев уточни, че това може да стане като се предвиди в договора за покупко-продажба.

Извън общественото обсъждане на намерението за закупуване на банята от семейство Цеклеови кметът на селото Мария Юрганчева направи и отчет за свършеното през изтичащата 2018  година. Тя подчерта, че годината е била най-трудната и същевременно най-удовлетворяваща.

„Тази година в Баня се направиха много неща – ремонт на кметството, стартира строителството на черпателния резервоар за минерална вода, направи се кът за отдих на Благата вода, покрив на чучура „Мирото“, а в момента тече подмяна на елинсталацията на кметството и стартира ремонтът на улица „Пета“, която е една от централните в селото, засадени са 150 тополо-ветрозащитен пояс по пътя за  Разлог, както и 150 рози по централната алея и покрай реката”, каза Мария Юрганчева и допълни, че за ремонт през следващата година са предвидени ул. „Първа“ и ул. „Втора“.

Кметицата повдигна въпроса и за безстопанствено пуснатите коне и допълни, че ще бъде безкомпромисна към нарушителите.

Тя призова хората да почистват пред домовете си, като подчерта, че служителите на кметството едва смогват с центъра и градинките в селото.

Кметът на община Разлог Красимир Герчев допълни, че жителите на общината могат да изхвърлят на депото край Баня до 1 тон отпадъци безвъзмездно. Той подчерта, че общината ще закупи и по-големи контейнери, които ще бъдат разположени на няколко места. Градоначалникът подчерта, че общината заделя солидни средства за почистване на допълнителни отпадъци, като само за  тази година сумата възлиза на над 40 хил. лева.

ЯНА ЙОРДАНОВА в.Струма

Добавени коментари

Els публикува:
20 Ноември 2018 | 20:02
Най- накрае да не купаа и нас баненето и да се знае, на некой хора нече им стигне цел живот да грабаа

Добавете Вашия коментар

TOP