Камерната опера в Благоевград ще има ново ръководство, солисти и репертоар

11 Януари 2019 | 10:28
0 коментара
Култура

На среща на представители на Културен Клъстер България в Благоевград бе поставен въпросът за съкращенията в Камерна опера – Благоевград.

Според представители на културната общественост в града, уволнението на солистите превръща камерната опера в камерен оркестър. Това не само променя статута му, но и ограничава възможностите на формацията за развитие.

Това беше поводът за срещата на председателя на Културен Клъстер България Георги Илиев със заместник-кмета на града по културата и хуманитарните въпроси г-жа Христина Шопова. Тя заяви, че плановете на общината предвиждат не само да се запази статутът на Камерна опера - Благоевград, но и да се разшири нейната дейност.

Ще бъде обявен нов конкурс за избор на административен директор, художествен ръководител и солисти. Целта на предприетите стъпки е да се подобри менажирането на културната институция, да се обнови състава на формацията и да се разнообрази дейността й.

В бъдеще Камерната опера ще експериментира и в областта на оперетата и мюзикъла, като за целта ще бъдат ангажирани солисти, оркестранти, хористи и балетисти, назначени на граждански договор. „Община Благоевград има дългосрочна оздравителна стратегия за Камерната опера”, цитира г-жа Шопова думите на кмета д-р Атанас Камбитов, казани от него по време на сесията на Общинския съвет, състояла се на 28.12.2018 година.

Г-жа Христина Шопова прояви интерес към дейността на Културен Клъстер България и готовност да работи заедно с екипа му по общи проекти.

Добавете Вашия коментар

TOP