Камари салати от Петрич загиват

30 Март 2020 | 15:37
0 коментара
Бизнес

Камари с български салата, лук, репички погиват, защото няма кой да ги купи. За това изплака пред „Телеграф” Виолета Златева, председател на Синдиката на самонаетите и неформалните работници „Единство”.

Зеленчукът е отгледан в оранжерийки от 12 хил. семейни фермички и малки земеделски производители от цялата страна. Най- голяма е драмата в момента в Петрич, където пролетният зарзават става най-рано. В същото време една от чуждите търговски вериги нямаше никакви салати, които до този момент пристигаха от Италия, установи проверка на „Телеграф”.
Арестувани
Каква е причината за този абсурд. От една страна, да има глад за български зеленчук, от друга, въпреки че го има, той да не може да стигне до потребителите. Основният проблем е, че в момента тези малки производители нямат никакъв достъп до пазара. Всъщност няма кой да изкупи продукцията им. Досега техният зарзават е захранвал ресторантите в Банско, както и кетъринговите фирми, които обслужват училища и детски градини. Те сега заради епидемията не работят. От друга страна, на местната борса в Петрич почти никой не идва. Семейните фермички имат право да продават на фермерския пазар два пъти в седмицата в Петрич. Но в района почти всички си гледат зеленчуци в дворовете. Другите клиенти, много от които дребни търговци, заради ограниченията не могат да стигнат до този пазар. Така повечето от земеделците едва смогват да изкарат по 20 лв. на ден в момента.
Супермаркети
В предишните сезони търговски вериги са отивали до оранжериите и директно са купували от зеленчука. На по-ниски цени, но така или иначе са купували. Големите супермаркети са се снабдявали и от големите борси. От тях са купували с български лук и репички и зарзаватчийниците. Сега обаче малките градинари не могат да стигнат до борсите, основно Софийската, за да изложат стоката си. И така се оказват заклещени в капан.
Замразяване
Искаме Министерството на земеделието да призове търговските вериги и малките търговци да заредят с нашите зеленчуци. Да ни съдейства да стигнем до борсите, призова Златева. Другото, което е много важно за нас, е държавата да ни помогне със средства за хладилници, където да замразим зеленчуците. Златева разказа, че в този момент в Белгия спасяват местния зеленчук точно по този начин. Нарязват на дребно салати и лук и ги замразяват. След това заготовките могат да се ползват в ресторанти, обществено хранене за направата на всякакъв вид салати, включително и млечни.
В момента има много хладилници, които са празни, каза пред „Телеграф” Божидар Петков от Асоциацията на малинопроизводителите. Той заяви, че могат да се поискат средства от Министерството на земеделието за покриване на разходите за временно съхранение на продукция от плодове и зеленчуци.

Отглеждат марулята без субсидии

Синдикатът на семейните ферми има 12 хиляди членове и може би е най-многоброен в земеделските среди. Те работят предимно в Югоизточна България, района на Пловдив и Пазарджик, Шуменско, Русенско и др., въпреки че повечето от тях са самонаети, плащат данъци и най-вече реално се занимават със земеделие, защото се издържат с него, а не за да получават субсидии.
Законът обаче не ги таксува като земеделски стопани, защото обработват под 5 дка. Затова не получават и субсидии.

Декоративни разсадници - Спрете
вноса на цветя

Да се спре вносът на цветя и декоративна растителност към търговските вериги, настояват от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България. Българските разсадници са задръстени с растения, понеже стоката не може да стигне до клиентите и се съсипва. Въпреки това в момента се извършва активен внос от чужбина, който се движи като хранителна стока с превозни средства под специален режим. Социалните мрежи са пълни с клипове с унищожени цветя, казват производителите. На пръв поглед секторът не е жизненоважен за оцеляването на народа, но той осигурява работа на над 10 хил. души. Към момента загубите в сектора от върната стока достигат 2 млн. лв. При провален сезон те ще достигнат 40 млн. лв., предупреждават браншовиците.

Десислава Танева призова

Веригите да зареждат
с български храни 

„Проведох разговори с представителите на търговските вериги в България и ги призовах приоритетно да зареждат родна продукция в магазините си, за да бъде подкрепено българското производство.” Това е казала министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Консултативния съвет по животновъдство, съобщиха от пресцентъра. Според нея това е един от начините да се подпомогнат земеделските стопани и да се сведе до минимум загубата на продукцията им. Танева коментира, че в момента родните производители изпитват затруднение при реализацията на продукцията си, тъй като заради COVID-19 всички фермерски пазари са затворени. „Имаме уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само българско агнешко месо”, допълни министърът на земеделието./Монитор/

Добавете Вашия коментар

TOP