Калфин: Привикването на посланика ни в Москва за консултация с правителството е по-слаба мярка в сравнение с отзоваването

28 Март 2018 | 09:04
0 коментара
Политика

Привикването на посланика ни в Москва за консултация с правителството е по-слаба мярка в сравнение с отзоваването. Това каза Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря Гюнтер Йотингер и бивш външен министър пред БНР.

Калфин обаче подчерта, че всяка прогноза би била несигурна, защото само за два дни премиерът Бойко Борисов е променил позицията си без видима причина. "На практика това е вземане на позиция и точно това е разликата – че преди два дни казахме "Искаме доказателства" и изведнъж след срещата във Варна се оказа, че доказателствата са се появили.

Всяка държава преценява дали да го направи, дали да се довери на чуждата преценка или да потърси все пак и собствена преценка в случая. Така, че ако се стигне до отзоваването, не вярвам това нещо да се случи, поне засега, въпреки че, както ни е променлива позицията, надали може да се каже определено", коментира Ивайло Калфин. Очаква се днес посланикът ни в Москва Бойко Коцев да се прибере в София за консултации каква трябва да е реакцията на страната ни по случая "Скрипал". Европейският съюз подкрепи Великобритания по случая и отзова за консултации посланика си в Русия, повечето страни-членки решиха да експулсират руски дипломати.

Калфин подчерта, че 14 от държавите членки на ЕС не смятат да отзоват свои дипломати от Русия, защото смятат, че все още няма конкретни факти, доказващи, че посегателството над Скрипал е свързано с Русия. Когато се действа по предположения, а не по факти, често решенията не са тези, които трябва да са, смята бившият външен министър. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP