Калфин: Да не се подкрепят промените за пенсиите просто на инат, е несериозно

10 Юли 2015 | 09:18
0 коментара
Политика
Калфин: Да не се подкрепят промените за пенсиите просто на инат, е несериозно

Пенсиите няма как да се увеличат, ако не се промени системата. В НОИ пари няма, заяви пред TV 7 вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Ефектът ще е в дългосрочен план и затова толкова дълго се отлагаше реформата. След 8-9 години новоотпуснатите пенсии, при равни други условия, ще бъдат с 40% по-високи от сегашните, обясни той.

Другият вариант пенсиите да се увеличат, без да се пипа системата, е да се увеличи държавната субсидия. Това обаче няма да издържи дълго. Да не се подкрепят промените просто на инат е несериозно, гласуването на закони не е търговия, заяви Калфин.

По повод съдебната реформа той беше категоричен, че ако тя се сведе единствено до смяна на състава на Висшия съдебен съвет, "цялата идея ще отиде на кино". "Колегите в коалицията не взеха предвид нито един от аргументите, които изложихме и сега ни казват да гласуваме съдебната реформа, иначе няма да ни харесват. Това е извиване на ръце, не е правене на политика", подчерта вицепремиерът.

Той отбеляза, че правосъдният министър Христо Иванов бил разбран човек и работел с политически аргументи и политическа логика. Мястото на спора било в Народното събрание, защото там се прави политика. В този смисъл Калфин призова парламентарните групи от коалицията да се обединят и да стигнат до решение. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP