Какъв е правилният режим на пиене на вода?

20 Септември 2018 | 12:19
0 коментара
Любопитно

Със сигурност сте чували, че трябва да пиете 8 чаши вода на ден. Това правило може да се чуе от лекари, близки и дори да се прочете в Интернет. Но наистина ли е вярно, че имаме нужда от толкова много вода?

Загрижени за този проблем решихме да ви каже как да пиете вода правилно.

Режим на пиене

Всеки около нас ни уверява, че правилният режим на пиене е гаранция за здравето, хармонията и дълголетието. И ние не се ангажираме да спорим. Въпросът е, какъв е правилният режим на пиене? И да кажем веднага, това не са 8 чаши вода на ден.

Правилото за осем чаши се появява някъде през 1921 година. Авторът на изследването внимателно измерва през деня колко течност загуби тялото му. В резултат той изброил 8 чаши вода, получени от тялото му чрез урина и пот. От това той направил предположението, че това е точно количеството течност, което трябва да се възстанови на ден. Но това са изчисления, извършени от един конкретен човек. Възможно ли е да се счита, че те са приложими за всички? Едва ли.

Модерните изследователи са по-предпазливи в своите теории. Например, експерти на Националната академия на науките в Русия казват, че мъжете се нуждаят от около 3,7 литра вода на ден, а една жена - около 2.7 литра. Но това е всичко ...

Изчисленията ви не са грешни. Това са повече от 8 чаши. Да, повече, но в този случай се взема предвид всяка течност, която влиза в тялото, а не само чиста вода. Смята се, че 80% от тази сума идва в тялото заедно с всички напитки, включително мляко, сокове, чай и кафе и 20% - от твърди храни.

Същите цифри се подкрепят от Световната здравна организация. Но тези изчисления също не са много точни. Всички казват, че това е приблизително (това е ключовата дума) количество вода за човек с умерена физическа активност и при умерен климат. От това заключаваме, че няма определена фигура, която да е подходяща за всеки човек без изключение.

Лекарите казват, че ако не се чувствате жадни и урината ви е безцветна или светложълта, то в тялото ви има достатъчно течности. Ако всички условия са изпълнени, тогава вашият режим на пиене е наред и не е нужно да приемате повече течности.

Основното правило е да не правите нещо извън рамките на мярката и вашето желание. Ако не искате да пиете, тогава не е нужно да се насилвате. Почувствайте жажда - добавете между храненията чаша вода, компот или сок. Трябва да се съсредоточите върху сигналите на тялото си и да се научите да разпознавате жажда, за да не се дехидратирате.

Винаги пазете бутилка вода под ръка и отпийте на всеки 30-60 минути. Пийте, докато искате, и пийте с удоволствие. Това е всичко.

Важно е да се отбележи, че ако се занимавате със спорт или живеете при горещ климат, тогава имате нужда от повече вода. Ако седнете цял ден в офиса, на удобна температура и не се потите, тогава съответно се нуждаете от много по-малко вода. Не забравяйте да отразите тези фактори.

И още нещо, което трябва да се споме, е кога да пием вода. Гастроентеролозите вярват, че можете да пиете преди, след и по време на хранене. Единственият въпрос е колко да се пие. Водата, след като се изпие на празен стомах, не остава дълго там: Преработват се около 300 мл за 5-15 минути.

Така че пиенето на чаша вода 20 минути преди хранене е добро решение. Но не пийте повече, защото тогава няма да има време водата да се преработи от стомаха, а заедно с храната ще напълни и опъне и ще предизвика неприятни усещания.

Можете да пиете по време на хранене, особено когато ядете суха храна. Водата ще подобри пропускливостта на храната и ще помогне за храносмилането. Ако искате да пиете вода след хранене, това също е нормално. Основните критерии са вашето желание и чувства, да се ръководят от тях./ Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP