Какво става в тялото ни след като пием газирани напитки?

13 Април 2019 | 18:17
0 коментара
Любопитно

Всеки знае, че пиенето на газирани, сладки напитки е много вредно. А защо? Може би вредата не е толкова голяма, колкото сме чували? Мнозина хора си задават този въпрос.

Още повече че отвсякъде сме атакувани с реклами колко богат асортимент от газирани напитки има, как ще бъде задоволен всеки вкус, а жаждата ни винаги ще бъде утолена. Но дали това е така като се опитват да го опишат рекламите.

Прочетете тази статия и направете лични заключения относно употребата на газирано. Вижте какво се случва с тялото ви минути след като сте пили газирано.

Дали газираното е опасно?

През първите 10 минути, след като изпиете чаша газирано: 10 чаени лъжички захар ще влязат в тялото (максималната препоръчителна дневна доза). В този момент няма да ви е зле от излишната захар, защото фосфорната киселина, която се съдържа в сладката вода, притъпява прекомерната сладост, позволявайки на захарта да се абсорбира.

След 20 минути: съдържанието на захар в кръвта ще се увеличи, което ще доведе до освобождаване на инсулин. Черният дроб реагира на това чрез превръщане на захарта в мазнина.

След 40 минути: абсорбцията на кофеина е пълна. Зениците ще се разширят, кръвното налягане ще се увеличи, черният дроб ще започне да отделя повече захар в кръвта. Аденозиновите рецептори на мозъка ще бъдат блокирани, предотвратявайки сънливост.

След 45 минути: производството на допамин, хормон, който стимулира удоволствието в мозъка, ще се засили. По същия принцип действа хероинът...

След един час: фосфорната киселина ще свързва калций, магнезий и цинк в червата, повишавайки метаболизма. Повишено отделяне на калций в урината.

Повече от час по-късно: диуретичният ефект на кофеина ще влезе в сила, ще трябва да отидете до тоалетната. Калций, магнезий и цинк, които са толкова необходими за костите, както и натрий, електролит и вода ще бъдат освободени. Ще станете раздразнителни или апатични.

Наистина ли искате това да ви се случи?

Толкова много вреда от няколко глътки ... Може би за подобно съмнително удоволствие не трябва да се плаща толкова висока цена. Не бъдете лицемер, дори една бутилка на всеки няколко месеца - не е от значение. Но това е опасно повече за тези хора, които ежедневно пият тези газирани напитки. Не е ли по-добре да ги замените с чай, плодови сокове, вода с лимон и лед?/zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP