Само час и половина трябваха на депутатите в днешното извънредно парламентарно заседание, за да приключат дебатите по вота на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов.

Гласуването ще бъде в петък като първа точка от дневния ред на заседанието на Народното събрание.

„Правителството е неспособно да изпълнява конституционното си задължение да осигурява вътрешната сигурност“ заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, като представи мотивите на партията по внесения вот на недоверие към правителството.

 

„Със съжаление разбираме, че започваме този дебат в момент, когато арестант току що се е отклонил от втория етаж в районното полицейско управление в Пловдив, задържан за притежание на наркотици. Надявам се, г-н Радев, да го хванете до края на дебата, за да не пусне и той брада и да изчезне“, обърна се Нинова към вътрешния министър.

Според нея най-тежкият проблем за българските граждани е битовата престъпност. „Можем да изредим стотици ежедневни случаи на кражби, нападения, грабежи и побои над хора. Хората са не само незащитени, но и престъпниците остават неразкрити. Според отчета на МВР от февруари 2018 г., 85% от най-масовите и мъчителни за българските граждани престъпления – кражбите, остават неразкрити“, аргументира се лидерът на БСП.

Левицата разкритикува управляващите и за неизпълненото предизборно обещание за осигуряване на засилено полицейско присъствие в малките населени места.

Като „апотеоз на държавническото безсилие“ в сектора от БСП определят бягството на двамата затворници от Централния софийски затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев.

Най-спорната точка от дебата обаче беше твърдението на Нинова за пробив в БАЦИС(Българската aкцизна централна информационна система), за което тя цитира доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ)

От управляващото мнозинство остро възразиха, че констатираните 110 случая на високо-квалифицирани кибер престъпления не са установени от ОЛАФ и не са пропуск на българската митническа администрация, а точно обратното.

Според ГЕРБ през 2015 г. за първи път властите успяват да идентифицират и разкрият такъв род престъпления.

Отношение по темата взе и министърът на финансите Владислав Горанов. Той призова да не се бърка системата БАЦИС със системата BIMIS (система за обработка на митнически документи), за която се говори в докладите на ОЛАФ.

„Значи вече имаме две пробити системи“, отговори лидерът на БСП Корнелия Нинова.

ДПС също се включи в дебата. Според Мустафа Карадайъ, лидер на движението, стратегията за национална сигурност не се изпълнява.

„Този вот няма да успее, твърдят тези, за които той е само аритметика, пренебрегвайки комплексното действие и политическия ефект на този мощен политически инструмент. На тези отсега казвам – не бързайте да се радвате“, посочи Карадайъ.

От ДПС обвиниха държавното управление, че „безпомощно разчита на хаоса“, докато „държавността ерозира“.

„Трайното настаняване на ксенофобията, радикализмите и национализмите, противопоставянето и прокарването на разделителни линии в обществото са изключително сериозен източник на нестабилност“, добави Карадайъ.

Според ДПС управленският модел генерира напрежение и е източник на нестабилност. От партията обвиниха управляващите в липса на ясна управленска програма, нарушаване на принципите на правовата държава и ерозиране на демокрацията.

Ще влезем в историята с вот на недоверие, в който няма никакви аргументи, БСП избягаха от дебата“, заяви след обсъждането с пленарната зала председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Бих помолил колегите от БСП - винаги, когато искат да направят един вот, могат да ни попитат за консултация, да кажем, кои са слабите моменти“.

На брифинга на ГЕРБ след дебата вътрешният министър Валентин Радев пък отхвърли критиките на Нинова към политиката му.

Как тя разбра, че се е увеличила организираната престъпност? Аз имам графики - изрисувал съм си тук всичките, в които показвам, че това не е вярно, каза министър Радев. 

„БСП от първия ден искаха да саботират европредседателството. За тях това беше жизнено важно. Затова и не участваха, не дадоха хора за него. Проваляйки се като европредседатели, това щеше да бъде и достатъчен повод да ни се иска тогава оставката и то абсолютно резонно. Знаете как почнахме с НДК, с провокации, пък се оказа, че съдът ги оправда на практика. Но това си е парламентарна практика, това е записано в Конституцията. Искат вот, дават вот”, коментира премиерът Бойко Борисов, след като взе участие в конференция за сближаване на заплатите в Европа. Той отхвърли критиките за оградата по границата и политиката за имиграцията, като посочи, че по натиска на България е подписано споразумението между ЕС и Турция за бежанците.

Парламентарната група на „Воля“ пък бойкотира дебатите по вота на недоверие, като лидерът Веселин Марешки с част от депутатите е във Варна, където водят кампания по запълване на дупките по улиците, които също са „заплаха за сигурността на гражданите“.

Междувременно стана ясно, че народният представител Спас Панчев излиза от парламентарната група на „БСП за България“ и става независим депутат, въпреки настояванията от левицата да напусне парламента.