Генерални промени при пътните такси от догодина. Сред тях са въвеждане на уикенд винетка, тол такси за тежкотоварните автомобили и драстично намаляване на пътищата, за които ще се плаща.

Отделно от това, контролът вече ще е много различен и ще бъде 24-часов и автоматизиран, предаде NOVA.

С въвеждането на електронните винетки от 1 януари ще има и уикенд винетки. Те са за хората, които пътуват с леките си автомобили по републикански пътища няколко пъти в годината. Има идея уикенд винетката да важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя или от по-късно до понеделник сутринта. 

Регионалният министър Николай Нанков поясни, че уикенд винетката ще бъде по-евтина от седмичната, която струва 15 лв. Вероятно нейната цена ще е около 10 лева. 

Сега винетка е нужна за цялата Републиканска пътна мрежа, тоест 22 000 км. А с въвеждането на електронната винетка и тол таксата ще се плаща за 11 000 километра.

Ще има и трафик-патрули, които ще са към АПИ, а трафик-камери ще следят платените винетки, данъци, гранични такси, издирвани автомобили. 

Всички тези промени обаче са записани в законопроект, внесен от управляващите и тепърва ще се обсъждат. 

Тол системата ще започне да генерира приходи от средата на 2019 г., а електронната винетка ще влезе в сила от януари следващата година.