Какво разказват на германчетата за България

24 Май 2019 | 01:20
1 коментара
Любопитно

България е малка, но много интересна. Красива, но бедна страна. В рубриката си "Новини за деца" германски вестник "Донаукурир" описва накратко всички държави от ЕС. Ето какво разказва на малките си читатели за България:

В навечерието на евроизборите изданието предлага кратко описание на нашата страна, което започва с един забавен детайл, съобщава "Дойче веле" (Deustche Welle).

България за деца

Който в България получи шестица, може да се гордее, пише "Донаукурир" и пояснява, че оценката, която в Германия получават само най-слабите ученици, в България е най-високата. А единица, която пък в Германия е най-добрата оценка, в България се пише само в изключително редки случаи, обяснява изданието и добавя: "Това далеч не е единственото, което отличава тази източноевропейска държава от останалите страни в Европа".

Там хората пишат на кирилица - "писмо, сходно с руското", обяснява вестникът и продължава: "Езикът на българите е славянски. Подобни езици се говорят и в други европейски страни, например в Чехия и в Русия. В страната има обаче и малцинство, което говори на турски език".

По-нататък вестникът описва географското положение на страната и разказва за дългите пясъчни ивици по Черноморското крайбрежие. В България все още има и непокътната природа - особено в Балкана, из чиито гори се срещат диви животни като кафяви мечки и рисове, обяснява изданието на малките си читатели.

Германия е равна на три Българии

"В България, чиято територия е три пъти по-малка от тази на Германия, живеят и значително по-малко хора, отколкото при нас", обяснава "Донаукурир" много по-ниската гъстота на населението. При близо три пъти по-малка територия, в България живеят почти 7 млн. души, в сравнение с над 83 млн. в Германия.

За да онагледи мащабите, вестникът пояснява, че най-многолюдният български град София е по-малък от баварската столица Мюнхен.

Накрая изданието разказва, че много българи са напуснали родината си, за да работят в чужбина. "Защото България е бедна страна. Повечето хора там имат по-малко пари от жителите на Германия, а заплатите са ниски".

Източник: DW  

Добавени коментари

Бай Янко публикува:
24 Май 2019 | 14:48
Ще строим магистрали и ще станем по- богати !

Добавете Вашия коментар

TOP