Какво не знаем за шефа на ОД на МВР-Благоевград Старши комисар Николай Хаджиев?

23 Септември 2016 | 18:57
0 коментара
Общество
Какво не знаем за шефа на ОД на МВР-Благоевград Старши комисар Николай Хаджиев?

Хаджи е една от най-големите звезди не само в румънския футбол, но и в българската полиция. Разбира се, става въпрос не за Джика Хаджи, а за новия шеф на полицията в Благоевград старши комисар Николай Хаджиев. Колегите му го кръщават така заради фамилията му, близка до тази на румънската суперзвезда. 35-годишният криминалист седна на директорския стол, след като Росен Танушев бе изгонен и преместен в Петрич заради ареста на бизнесмена Методи Бачев, задържан след обиди към премиера Бойко Борисов, пише "24часа". 

Самият Хаджиев иска да е полицай още от училище. 35-годишният криминалист завършва гимназия през 2000 г. в София и веднага е приет в Академията на МВР. След 5 години се дипломира със специалност “Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”. Веднага започва като разследващ полицай в СДВР към Магистрална полиция. “Беше още момченце, но се отличаваше с особен хъс”, спомнят си полицаи. След година е назначен в новосъздадения отдел “Разследване”. Изкарва там до повратната за живота му 2009 г.

Тогава е преместен в сектор “Наркотици”. Това обаче е най-малкият му повод за раздост - същата година се жени за съпругата си Диaна, която няколко месеца по-късно го дарява със син Възходът му като полицай започва година по-късно, когато става шеф на група в сектор “Наркотици”. Само за няколко месеца Хаджи и колегите му залавят Виктор Боцев-Джуката и Габриел Боцев-Жабата. Скоро следват арести и на други наркобанди, сред които и тази на Стефан Бонев-Сако. Зад решетките попада и Милен Даврански-Катерицата. Христо Ширев-Ицо Боксьора пък е заловен след разработка на Хаджиев и Христо Разсолков, днес шеф на полицията в Пловдив. “Това е екипна работа на момчетата и мен”, не си приписва заслугите Хаджиев. Категоричен е, че разликата между всички други престъпления и наркотиците е огромна. “Дрогата е латентна престъпност, тя не съществува, докато не я хванеш”, казва комисарят и дава пример с убийствата и кражбите, при които полицията върви след престъплението. Заради успешните си реализации по шумни случаи Хаджиев поема сектор “Наркотици” през 2013 г. 

След 2 години отново е повишен и става началник на отдел “Противодействие на криминалната престъпност” в СДВР. Не са минали и 5 дни от повишението му и София се събужда от новината за стрелбата с 2 гранатомета по Алексей Петров. Хаджиев и колегите му бързо отиват на място и влизат в дирите на извършителите. “Работихме денонощно и нито за секунда не допускахме, че ще им позволим да се измъкнат”, казва полицаят. Едва след няколко месеца организаторът на стрелбата - украинецът Роман Логвиненко, е заловен. Това е и първото поръчково убийство в най-новата история на България, разкрито от полицията. Хаджиев обаче е категоричен - заслугата е на екипа на СДВР, не негова По негово време и столичната полиция прави най-големия си удар срещу наркотика на богатите - кокаина. Хаджиев и екипът му провеждат операцията в дискотеката “Плаза” срещу белия прах. 

Заловени са управителят на заведението и дилър. Разкрита е и специална стая, създадена за употреба на наркотика. Когато заговаря за най-тежкия случай в досегашната му кариера, гласът на Хаджиев става по-сериозен, а усмивката му замръква. Макар и станало, преди да поеме Криминална полиция, полицаят приема присърце убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина. Признава, че по него се хвърлят максимални усилия, но за съжаление, без резултат. Въпреки това е сигурен, че извършителят ще бъде заловен и предаден на съд. От тежките престъпления Хаджи се развлича с туризъм. Обича да пътува, излиза и с приятели. Най-много обаче разпуска, когато играе със 7-годишния си син. На 15 септември Хаджиев изпраща първолака на първия му учебен ден. 6 дни по-рано - на 9-и, самият той се явява пред полицаите в Благоевград като техен началник. За назначението разбира по телефона, тъй като е в отпуск. 

Цяло лято е работил по тежки престъпления в София, но прекъсва почивката си, за да се запознае с новите си подчинени. “Казах на момчетата, че държа на екипната работа. Само така можем да постигнем успехи, като работим заедно”, категоричен е Хаджиев. Неговите началници са категорични, че ще се справи в новата си роля. “Той говори малко, но действа много”, казва шефът на СДВР Младен Маринов, при когото започва възходът на полицая. 

“Това младо момче е страшно перспективно и никога не казва “аз”, добавя топченгето на София. Казва, че рядко е виждал криминалист с такъв хъс и желание за работа. Съжалява, че го загуби като част от екипа си, но се радва, че е работил с него. Маринов е убеден, че това е само началото на шеметната кариера на Хаджиев, който тепърва щял да “краде вестникарските заглавия”.

Какво не знаем за шефа на ОД на МВР-Благоевград Старши комисар Николай Хаджиев?

Добавете Вашия коментар

TOP