Какво не знаем за могъщата и безпощадна японска мафия Якудза

04 Октомври 2016 | 07:10
0 коментара
Общество
Какво не знаем за могъщата и безпощадна японска мафия Якудза

Надеждно скрита зад множество полулегални бизнес начинания, японската мафия Якудза представлява неизменна част от реалността.Нека да я опознаем с помощта на 15 факта:

Технически Якудза е легална Якудза действа открито в Япония.

Нейните щаб квартири, обозначени с характерния знак, могат да се срещнат на улицата. Освен това Якудза управлява няколко бизнес мрежи в различни области – от строителство до порноиндустрия. Съществуват и японски мафиоти, които действат нелегално – за тях в полицията е прието определението „борьокудан“.

Татуировките на членовете на Якудза се правят ръчно



Можете да разпознаете членовете на организацията по тялото, покрито с татуировки. Именно заради тях те носят дреха, която напълно закрива тялото. Татуировките заемат цялата кожа, с изключение на малка зона между гърдите и корема. По традиция татусите не се правят с устройства.

Жените също си правят татуировки Жените, които са членове на Якудза, не играят роля в бизнеса им. Повечето от тях заемат традиционно място – а то се изразява в това да бъдат съпруги и да възпитават децата. Дамите обаче също демонстрират принадлежността си чрез татуировки.

Те действително помагат на страната си

Вярвате или не, Якудза много пъти се е притичвала на помощ в трудни ситуации. Например по време на земетресението в Кобе. Там е една от щаб квартирите на организацията. След бедствието тя предоставя на хората безопасни убежища. Реакцията й е по-бърза, отколкото на правителството. 

В японското общество те са аутсайдери

60% от членовете на Якудза са потомци на буракумините – японска каста от аутсайдери.

От къде произлиза названието „Якудза“

Много хора знаят тази дума, но не подозират за произхода й. Терминът идва от група картоиграчи – бакуто. Тя е наречена така заради една от комбинациите в играта ойтьо-кабу – японски вариант на покера. „Я“ означава „осем“. „Ку“ – „девет“, „два“ – „три“. Сумата на тези три числа прави 20. Най-печелившото число в японската игра на карти.

В самото начало „Якудза“ има значението на „безполезна вещ“. След това на „безполезен човек“, тъй като бакуто били смятани за аутсайдери и неудачници. Впоследствие названието бива използвано и за всички японски групи за организирана престъпност.

Членовете на Якудза са принудени да режат част от пръстите си



Ако се съмнявате, че даден човек е член на организацията, не търсете само татуировки. Разгледайте пръстите му. Понякога цели фаланги от тях липсват. При грешка член на организацията е длъжен да отреже част от пръст и да го даде на шефа. Ако последният приеме подаръка, грешката е опростена.

Това е най-многочислената престъпна група в света

Якудза наброява над 100 000 души. Да не говорим за обслужващия ги персонал. Той не се явява обаче пълноценен член на бандата. През 50-те и 60-те години на 20 в. членовете на Якудза са наброявали около 180 000 души.

Якудза има база и в САЩ

Престъпната група се развива. Щаб квартирата й се намира на Хаваите. В САЩ дори функционират няколко синдиката на Якудза. Средствата на два от тях бяха замразени неотдавна от самия Барак Обама.

Якудза ще бъде един от големите печеливши по време на Олимпиадата през 2020 г.

Тя ще се проведе в Токио, а както вече знаете, Якудза развива доста добре строителния си бизнес. Една Олимпиада се нуждае от строителни дейности на спортни обекти. Бюджетът за мероприятието възлиза на 50 милиарда долара. Колко ли от тях ще отидат в джоба на Якудза?

Членовете на Якудза са с радикални възгледи

Якудза е много близка до националистическите групировки в Япония. Не е добра идея обаче да се арестуват заради радикалните им възгледи. Според законите в страната – всеки гражданин има право на свободно изразяване.

Най-известният „кръстник“ на Якудза е истинска легенда

В периода 40-80-те г. на 20 в. синдикатът на Якудза е ръководен от човек на име Кадзуо Таока. Това е един от най-легендарните босове в историята на организацията. Родителите му го изоставят, след това го осиновява Якудза и го калява в различни схватки. През 1936 г. влиза в затвора за убийство. Излиза, добива популярност и се превръща в уважан ръководител. Таока превръща своя синдикат в една от най-могъщите групи на Якудза. Умира през 1981 г. от инфаркт.

 Едно време ръководители на Якудза са били жени

За известен период групировката е оглавявана от заместник на Таоки – Фумико – именно тя открила нов източник на доходи за организацията – наркотиците.

Якудза контролира порноиндустрията в Япония

Този факт е широкоизвестен. Порното е сред основните източници на приходи. Макар да е нелегално, Якудза успешно се справя с развитието на бизнеса и често коордирина усилията си с индустриите в други страни – например за вноса на момичета за снимки. Често порноактрисите биват шантажирани, за да се снимат.

В момента Якудза води мащабна война

Тя се е разразила по улиците на Япония. Ямагути-гуми са се разцепили на две враждуващи фракции, които почти ежедневно влизат в улични схватки. Този разкол е провокиран от несъгласия относно курса на развитие.



Източник: profit.bg

Добавете Вашия коментар

TOP