Какво може да се каже за човек от неговата поза и как да я коригираме? (СНИМКИ)

10 Юни 2018 | 08:42
0 коментара
Любопитно

Тялото ни е сложна структура, в която всички връзки са неразривно свързани. Понякога човек може да се чуди как различните части на тялото му зависят една от друга. И днес имаме още нещо, с което да ви изненадаме.

Ще ви разкажем как позата влияе на нашето вътрешно състояние и обратно, как и защо формирането на правилна стойка е толкова важно за нас.

Неправилна поза

Позата е обичайното състояние на тялото на човек, в зависимост от скелета. Всяко лице има собствена поза. В интерес на истината, тази позиция на нашето тяло се променя при различни действия през деня, както и през нощта под влияние на различни фактори. Тези промени могат да бъдат повлияни както от вътрешни, така и от външни фактори.

Когато душата е щастлива, ние като че ли имаме криле зад гърба си, изправяме гърба, изправяме раменете си и променяме позата си. Когато сме тъжни и неприятностите ни потискат, човекът се отпуска, навежда глава и гледа в пода. Има и обратна връзка: от това, каква е нашата поза, хората ни възприемат по различни начини.

Убедете се сами, когато видите човек с изправен гръб, изправени рамене и повдигната брадичка, какво мислите за него? Разбира се, че той е уверен в себе си и несъзнателно предизвиква уважение. И връзката съществува. Доказано е, че хората с добра поза са много по-успешни от своите колеги, те постигат по-добри резултати в кариерното развитие и са уважавани.

Испанският философ Балтазар Грасиан каза: "Човешката поза е фасадата на душата му" . И в действителност позата на човек може да каже много. Психолозите дори разграничават няколко типа личности, основани на позата на човека.

Шизоиден тип
Хората от този тип са малки и слаби. Имат ясно изразен наклон: когато се погледнат отстрани, изглежда, че гърбът им е извит като черупка на охлюв. Раменете са повдигнати, а главата е наклонена, притисната към раменете, доколкото е възможно, а очите непрекъснато гледат към пода.

Такива хора често са срамежливи и асоциални. Те не се чувстват добре в големи компании и се опитват да се скрият в техния свят, да избягват нови познати. Усещането е, че този свят ги плаши. Подобен тип поза е на Чарли Чаплин.

Орален тип
Това са хора със силна физическа форма. Ако погледнете отстрани, можете да видите, че тялото винаги се накланя леко напред и главата леко се накланя назад и брадичката е изправена. Тази поза причинява напрежение в мускулите и може да доведе до фалшива остеохондроза с течение на времето.

Такива хора са душата на компанията. Те постоянно общуват с други хора, семейството и приятелите им са важни. И дори на работното място, добрият екип е важен за тях. Те постоянно се нуждаят от одобрение и похвала и са много емоционални и уязвими. Известен представител с тази стойка е Пол Маккартни.

Мазохистичен тип
Определянето на този тип поза е просто. Имате усещане, че гърбът на човека не може да бъде прав, той винаги е пригърбен, раменете му са наклонени, а ръцете му са свободно отпуснати. Главата е леко наклонена. Мерилин Монро има подобен тип поза.

Тези хора не са уверени в себе си, срамежливи са и много плахи. Те са ужасени от критика и постоянно са гладни за одобрение, като се опитват да угодят на всички. Тази физика се нарича "позата на жертвата". Със сигурност сте забелязали, че има хора, които постоянно стават жертва на престъпници. Това, не е случайно, такива хора непрекъснато биват ограбвани, защото другите виждат в тях потенциална жертва.

Психопатичен тип
Това са истински генерали. Гърбът е прав и напрегнат, липсва гъвкавост. Той създава впечатление за добра поза и гордост, че този човек е уверен в себе си. Раменете са изправени, гръдният кош е издаден напред и вратът е много стегнат и прав.

Те са силни и самоуверени хора. За тях е важно да има сила и контрол над всички. Тези хора често постигат успех в кариерата си, изграждат собствен бизнес или заемат ръководни длъжности. Те се нуждаят от ясна йерархия, в която са на върха. Яркият пример е Маргарет Тачър.

Истеричен тип
Човекът е много гъвкав, той постоянно променя позицията си. Вратът е прав и се издига нагоре, но главата е наклонена настрани, с едното рамо над другото. Тази позиция има известният режисьор Федерико Фелини.

Тези хора наистина се нуждаят от внимание, така че те се държат демонстративно, а понякога дори предизвикателни. Те са доста емоционални и дават влияние на някой друг. Освен това хората с такъв тип поза са естети, много обичат да купуват неща и след това се хвалят с тях.

Най-вероятно характерите на нрава не могат да се променят (въпреки че това е възможно със силно желание), но позата може да бъде коригирана. Това не е монолитен камък, в който сте затворени. Това е гъвкаво нещо, по което можете и трябва да работите. Създайте идеална поза със собствените си усилия.

По-долу има видеоклип, който ще ви помогне в това. Вашето тяло ще ви бъде благодарно, защото не само вашият външен вид и психическо състояние зависи от вашата поза, но и здравето на вашите вътрешни органи.

Идеалната поза предполага баланс по отношение на вертикалната ос на лявата и дясната половина на тялото. Ако е налице ясно изразена асиметрия, това може да се случи, след като стъпвате неправилно и има скъсяване на краката, като се получава дисбаланс в таза, който, от своя страна, води до редица други проблеми. Ортопедите предполагат, че изкривяването на позата е предимно от краката.

Кракът е основата на нашето тяло. Когато походката е деформирана, информацията за позицията на тялото в пространството е изкривена. Това води до дисбаланс в мускулите на тялото и допринася за формирането на неправилна поза.

Така че дори обикновените плоски стъпала могат да причинят сериозни проблеми с гръбначния стълб. Не пренебрегвайте този проблем, а започнете да ги коригирате, веднага щом научите за него. В Китай например за позата се грижат от детството, за да избегне проблеми в бъдеще.

Доказано е, че човек с лоша поза, инстинктивно се подчинява на човек с правилна поза. Започнете да коригирате позата си с упражнения. И го направете точно сега, дишай дълбоко, изправете раменете, вдигнете брадичка си и се изправете. Дръжте гърба си изправен! Zdrave.to

Тагове :

Добавете Вашия коментар

TOP