Какаото има потенциала да подмлади мозъка с около 20 години

23 Юни 2017 | 01:02
0 коментара
Любопитно

Ново изследване показа, че напитка от какао, която съдържа какаови флавоноиди, може да възстанови загубата на памет, породена от напредването на възрастта. Само за 3 месеца какаото има потенциала да подмлади мозъка с около 20 години, пише obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog. 

Това е първото директно доказателство, което показва, че упадъкът на паметта може да се възстанови с приемането на проста диетична добавка. Обикновено спадовете започват да се наблюдават при хора на около 50-60 г. и се характеризират с най-простички неща от типа - "Къде са ми ключовете?" или "Коя беше онази дума?".

Тези промени са много по-леки в сравнение с онези, които се наблюдават при тежки заболявания като деменция или болестта на Алцхаймер. Изследването, публикувано в престижното научно списание Nature Neuroscience, е открило, че диета, богата на флавоноиди, може да възстанови определени аспекти от паметта на възрастните хора. При това до нива, характерни за 30- и 40-годишните.

И това е интересно: Вредата от изкуствените оцветители - четете още полезни новини на zdrave.to 

Промените са били ясно видими при мозъчните сканирания, проведени по време на изследването.

“Когато разгледахме детайлно сканиранията на мозъка на участниците в изследването, открихме значително подобряване във функцията на една от ключовите подобласти в хипокампуса (при онези, които редовно са приемали напитка с високо съдържание на какаови флавоноиди)”. Проучването е обхващало 37 здрави души на възраст между 50 и 60 години. Те са били разделени на две групи. На едната е била давана високо флавоноидна диета с концентрация на флавоноиди (около 900 мг на ден), а на другата - ниско флавоноидна диета от 10 мг на ден.

В края на тримесечния период от изследването участниците от първата група са показали подобрението на тестовете за оценка на паметта. 
БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP