Как празнуват 1 май Балканите

01 Май 2018 | 22:32
0 коментара
Общество

Международният празник на труда 1 май бе отбелязан не само с празнични, но и с протестни шествия в някои страни на Балканите.

В Хърватия празникът започна със символично шествие на Съюза на независимите синдикати в страната под мотото "За реформи, за народа". Протестът призова за справедливи заплати, по-добри условия на труд, качествено образование, достъпна за всички здравна система, ефективна съдебна система и възстановяване на доверието в институциите.

В загребския парк "Максимир" кметът Милан Бандич и тази година организира раздаване на 60 000 порции боб за гражданите, а на входа на парка председателят на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) Давор Бернардич раздаде червени карамфили. Черна гора и Босна и Херцеговина са единствените от бивша Югославия, в които нямаше символични протести, а само празнични шествия.

В Турция първомайските протести доведоха до арести. Полицията в Истанбул арестува повече от десет протестиращи на площад "Таксим" в града, противопоставяйки се на забраната за достъп до площада по случай празника. Малка група от около 25 души се опита насила да стигне до Таксим. Площадът има особена символична стойност за Турция, откакто през 1977 г. бяха убити 43 души по време на празника за 1 май. Тогава по демонстрантите беше стреляно от близка сграда.

В гръцката столица Атина голяма част от централната част бе затворена за движение на автомобили заради организираните от синдикатите демонстрации. Членовете на двата основни профсъюза на страната „ADEDY“ и“ GSEE“, се събраха на централния площад „Клафтмонос“ за протести срещу осемте години строги ограничения върху гърците. На Деня на труда бе парализирано и гръцкото корабоплаване с 24-часовата стачка на гръцките моряци. Общогръцката федерация на моряците заяви, че действията са в името на продължаващия спор за промени в законите, регулиращи корабоплаването в Гърция.

В Сърбия Деня на труда бе отбелязан от членове на Социалистическата партия и на управляващата коалиция. Вицепрезидентът Александър Антич поздрави гражданите с „икономическото израстване“ на страната. Според него "само една икономически силна Сърбия може да бъде социално отговорна и правата на работещите могат да бъдат защитени само в такава страна". /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP