Как да укрепим имунитета си по естествен начин?

08 Декември 2017 | 21:02
0 коментара
Любопитно

Здравото тяло се крепи на здрава имунна система. С идването на зимния сезон имунната ни система се нуждае от подкрепа, за да бъдем в отлично здраве през зимните месеци. Не са нужни много усилия, за да постигнем оптимално здраве. Нужно е само да изменим някои свои вредни навици, които без да усетим ни разболяват.

Ето какво да правим, за имаме силен имунитет:

Консумирайте пробиотични храни

КИ

Част от имунната система се намира в червата. Поради тази причина пробиотиците помагат на организма ни да се пребори по-лесно с инфекциите. В нашия храносмилателен тракт живеят микроорганизми, чиято роля е да ни предпазват от вредните микроби. Пробиотиците наподобяват тези микроорганизми. Има сведения, че хората консумиращи ежедневно пробиотични храни боледуват по-рядко от настинки в сравнение с тези, които не ги консумират често. Пробиотиците възвръщат баланса на флората в храносмилателния тракт след прекарано вирусно заболяване или прием на антибиотици.Те помагат на имунната система да бъде в готовност в случай на атака от патогенни микроорганизми. 

 

В пробиотичните храни се съдържат полезни бактерии, който допринасят микроорганизмите в храносмилателната система да са в хармония. Храни богати на пробиотици са йогурт, сирене, кефир, комбуча, мътеница (подобна на айрян българска напитка с гъста консистенция), ферментирали продукти като кисело зеле, кисели краставички, туршия. Не всички видове йогурт са полезни обаче, тъй като при преработка добрите микроби се унищожават. Важно е да избираме оригинално кисело мляко с живи култури като Lactobacillus bulgaricus.

Спрете да пушите

КИ снимка 1

Тютюнопушенето , а дори и пасивното пушене отслабват имунната система. Цигарите потискат антителата, произвеждани от тялото, които го предпазват от чужди нашественици като вируси и бактерии.

Плодове и зеленчуци

КИ снимка 2

Не можем да не споменем популярното твърдение, че естествената храна повишава имунитета, тъй като това наистина е така. В периодите когато имунитета ни е застрашен консумирайте повече сезонни плодове и зеленчуци, които ще заредят организма с необходимите за имунитета вещества. Бъдете нащрек обаче за пестицидите. Избирайте зеленчуци и плодове, които да са по възможност местно производство.

Без захар

КИ снимка 3

Ние всички обичаме захарта, както и микробите. Клетките на тялото ни използват захарта като източник на енергия. Същото важи и за микробите, които се нуждаят от захар, за да оцелеят.  Избягвайте бяла рафинирана захар, която е лишена от полезни минерали и фибри. Проучвания показват, че захарта не позволява на белите кръвни клетки да убиват чуждите  микроорганизми, вредни за тялото. Вместо захар използвайте мед или стевия като подсладител, която е 300 пъти по-сладка от захарта и не вреди на имунитета.

 

Екстракт от бъз

КИ снимка 4

Сокът от бъз е истинска антиоксидантна бомба. Той се бори с възпаленията в тялото и укрепва имунитета. Благодарение на богатото си съдържание на полифеноли (антоцианидини и антоцианини) предпазва от настинки, инфекции на синусите и също помага при симптоми на алергии. Той съдържа също флавоноиди, предпазващи от вирусите на грипа и повишава производството на цитокини – клетки унищожаващи чуждите тела в организма.

Аюрведа терапия

КИ снимка 5

Един доста ефективен и безопасен метод за укрепване на имунитета е терапията Панчакарма , която пречиства тялото от вредните отрови, повишава устойчивостта към болести, увеличава жизнената енергия и успокоява ума. Тя включва масажи и терапии с индийски лечебни масла. Всеки, който иска да подобри здравето си по натурален начин може да си направи подобна терапия в Ayurveda Sofia. В този лечебен център се правят лечебни терапии и масажи с натурални билкови масла по методите на древната индийска медицина Аюрведа.

Витамин D

КИ снимка 6

Недостигът на витамин D се свързва с повишен риск от дихателни инфекции. Той стимулира клетките на имунната ни система да произвеждат антитела. Консумирайте редовно риба богата на полезни мазнини като сьомга, сардини, скумрия и морски дарове. Освен чрез храната, друг добър начин да си набавим нужното количество витамин D е да прекарваме ежедневно поне 15-20 мин. на слънце.

Сладки сънища

КИ снимка 7

Липсата на сън намалява способността на тялото да се справя с чуждите нашественици, тъй като произвежда по-малко  имунни клетки. Спете по 7-8 часа и тялото ви ще се отблагодари. Добрият сън ни помага също да намалим нивата на хормона на стреса кортизол, който е отговорен за понижаването на имунитета.

Релаксирайте

КИ снимка 8

Всъщност има пряка връзка между нивата на стрес в тялото и имунната защита. Хроничният стрес предизвиква повишени нива на кортизола, който не позволява на белите кръвни клетки (наречени още Т-клетки) да функционират правилно и да получават сигнали от тялото.

 

Добра хигиена

КИ снимка 9

Редовното миене на ръцете намалява риска от вирусна зараза. Мийте винаги ръцете си след като сте били навън, ако сте се возили в обществен транспорт или сте пипали пари.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP