Как да свалим високото кръвно и да намалим стреса без хапчета

24 Ноември 2018 | 08:44
0 коментара
Любопитно

Кръвното налягане се покачва, ако сме стресирани. По този начин се увеличава риска от много опасни за сърцето проблеми като инфаркт и инсулт.

Когато става въпрос за превенция и лечение на високо кръвно налягане, една често пренебрегвана тактика е контролът на стреса.

Ако животът често ви поднася напрегнати ситуации, пробвайте тези седем естествени начина за намаляване на стреса.

1. Релаксирайте

Медитацията, прогресивната мускулна релаксация, визуализацията, дълбоките дихателни упражнения и йогата са мощни релаксиращи техники, които ще ви помогнат да се отървете от стреса.

2. Оставете си време за сън

Известно е, че ако не се наспивате, това се отразява негативно на вашето здраве, настроение, тонус и умствена бдителност.

3. Бъдете социално активни.

Срещайте се с други хора, като се запишете на курс, присъедините се към организация или участвате в група за поддръжка.

4. Усъвършенствайте уменията си за управление на времето.

Колкото по-ефективно можете да жонглирате с работните задачи и семейните задължения, толкова по-ниско ще бъде нивото ви на стрес.

5. Опитайте се да разрешите стресови ситуации.

Не позволявайте на стресиращите ситуации да тровят живота ви. Провеждайте семейни събрания за разрешаване на проблемите и използвайте уменията си за водене на преговори вкъщи и на работното място.

6. Направете нещо за себе си

Поглезете се с масаж. Опитайте да се наслаждавате на нещата - например, хранете се бавно и се съсредоточете върху вкуса и аромата на всяка хапка. Разходете се навън, подремнете вкъщи или слушайте любимата си музика.

7. Потърсете помощ.

Не се страхувайте да потърсите помощ от съпруг/а, приятелите и съседите си, в случай на нужда. Ако стресът и тревожността продължат да влошават психичното ви състояние, не се колебайте да поговорете с лекар-специалист - психолог, психотерапевт, психиатър.

Ако искате допълнително да намалите стреса, водете здравословен начин на живот - поддържайте здравословно тегло, не пушене цигари, ограничете консумацията на алкохол, правете редовно физически упражнения и се хранете здравословно с повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини в диетата./Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP