Как да си набавим естествени пробиотици

22 Септември 2017 | 13:04
0 коментара
Любопитно

През последните години пробиотиците се превърнаха в панацея, използват се при лечението на почти всички болести. И това не е случайно, тези полезни бактерии (пробиотик означава за живота) ни защитават от вредните нашественици, участват в обменните процеси, понижават холестерола, укрепват имунната сситема, детоксикират, съветва д-р Павлина Андреева.

В аптечната мрежа има над 100 вида пробиотици и са достъпни за всеки. В последно време обаче някои специалисти алармират, че с тях не трябва да се прекалява.

Тяхното становище се гради на факта, че всеки човек притежава уникална микрофлора и именно тя е в основата на доброто здраве. Външно внесените пробиотици могат да потиснат собствената флора и да настъпи дисбаланс.

Тоест здравият човек не се нуждае от допълнителен прием на пробиотици от аптеката. Още повече, че такива могат да се набавят по естествен път чрез храната.

Необходимо е да има баланс в количеството и качеството на храната и в ежедневното ни меню да присъстват храните богати на пробиотици. Това е особено важно за децата и хората приемащи медикаменти.

Кои са тези храни?

Киселото мляко е класика в жанра, именно от него са изолирани първите пробиотици, а носителят на Нобелова награда Мечников го обявява за храна на дълголетието и здравето. В него се съдържа уникалният Лактобацилус Булгарикум, който е от растителен произход и се изолира от зелените растения само на територията на България. Освен него, в киселото мляко се съдържа и стрептококус термофилис, с който си потенцират полезните свойства. Истинско кисело мляко може да се получи, ако си заквасите сами прясно мляко със закваска, купена от специализираните магазини. В магазините се продава био кисело мляко (доста по-скъпо), или поне купувайте мляко на което има знак БДС (Български държавен стандарт). Тези продукти се контролират от Агенцията по храните.  

Друга млечна ферментирала напитка е любимият на руснаците кефир. Той се приготвя от козе мляко и ферментирали зърна кефир. Отличава се с високо съдържание на лактобацили и бифидус бактерии. Вече го има и по нашите магазини.

Снимка: Pinterest

Ферментираните сирена (чедар, пармезан, гауда) също са богати на пробиотици. За предпочитане са полутвърдите и не много солени сирена.

С настъпването на есента и зимата трапезата се обогатява с още източници на пробиотици. Киселото зеле и неговият сок са пълни със здравословни бактерии и с витамини В, С, А, Е. Освен това то идеално прочиства червата, което създава условия за развитието на добрите бактерии и добро храносмилане. Единственият недостатък е голямото количество сол, затова е добре преди консумация зелето да се измие и дори да постои известно време във вода, която после се изхвърля.

Снимка: Pinterest

Киселите краставички са другият любим продукт богат на пробиотици. Но тук не става въпрос за стерилизираните кисели краставички, приготвени с оцет. Пробиотиците се съдържат единствено във ферментираните краставички, които се приготвят подобно на зелето, без оцет, само със сол и преминали естествена ферментация.

Снимка: Pinterest

Това се отнася и за останалите туршии приготвени само чрез ферментазия с вода и сол.

Хлябът с квас също е богат на пробиотици, но се приготвя трудно. Въпреки това вече може да се намери по магазините.

Снимка: Pinterest

За любителите на екзотични вкусове богати на пробиотици са японското мисо (от ферментирали ръж, ориз, ечемик, боб) и темпе (ферментирала соя), корейското кимчи (азиатско зеле). Тях можете да си поръчате в съответните ресторанти.

източник: Edna.bg

Добавете Вашия коментар

TOP