Как да се справим с напуканите устни

20 Януари 2017 | 02:56
0 коментара
Любопитно
Как да се справим с напуканите устни
Зимата дойде, а това студени температури, сух въздух и много често напукани и подпухнали устни. Надяваме се тези няколко съвета да ви помогнат да се справите с един от най-досадните зимни проблеми, пише beu.bg.

Какво всъщност кара устните да подпухнат и да се напукат?

Това е вследствие на природни фактори като ниска влажност и студен въздух, които водят до дехидратация. Облизването на устните може и да е приятно в началото, но това само и единствено ще влоши състоянието ви. В случай, че устните са ви сухи през цялата година, то задължително обсъдете проблема с лекар. Хроничната сухота може да бъде показател за други здравословни проблеми.

Какво можете да направите, за да предотвратите напуканите устни?

1. Изберете правилния балсам за устни

Балсамите за устни могат да ви помогнат значително с успокояването на устните ви, но много от тях не използват едни и същи съставки. Някои балсами използват восък като главна съставка. Въпреки, че восъкът е чудесна бариера и може да задържи влагата в устните ви, може да не го намерите за успокояващ, ако устните ви вече са напукани. Също така, ако използвате балсам за устни и все още усещате, че устните ви са напукани или раздразнени – вижте съставките. Някои от тях съдържат аромати и масла (като мента), които могат да бъдат дразнещи и дори да предизвикат алергични реакции. Най-доброто, което може да направите е да гледате съставките и да имате търпение.

2. Спрете да се облизвате

Да, знам, по-лесно е да се каже отколкото да се направи. Слюнката може да доведе както до дехидратация така и до раздразнение вследствие на ензимите, които се съдържат в нея. Може и изобщо да не забелязвате, че се облизвате, така че попитайте близък приятел, с който прекарвате повече от ежедневието си да ви казва, когато се облизвате, за да изтръгнете този навик.

3. Не се пристрастявайте

Може би се чувствате сякаш сте пристрастени към балсама си за устни и до известна степен това е така. Оказва се, че моменталният овлажняващ ефект на балсамите изпраща сигнал до кожата ви да спре да създава нови кожни клетки. Това води до по-сухи устни, когато балсамът падне. Разбира се, устните ви ще са сухи отново и вие ще искате да сложите балсам и кръговратът се повтаря, водейки до психологическа пристрастеност.

4. Консултирайте се с лекар

В случай, че продуктите от аптеките не действат, вашият лекар мое да ви предпише лекарство, което ще помогне за намаляването на болката.

Каквото и да си говорим, трудно ще избегнем сухите и напукани устни през зимата. Експериментирайте с няколко балсами за устни, за да намерите най-добрият за вас, а също така опитайте и да изтръгнете навика си да се облизвате. По този начин ще осигурите един перфектен вид на вашите устни!БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP