Кардиологът д-р Сотир Марчев от плевенската болница коментира ръста на инфарктите и инсултите заради резките промени в температурите през последните дни за „Здравей, България“ по NOVA.

„Факт е, че в студа има повече инфаркти и инсулти. Всеки един кардиолог може да потвърди това. Когато започнат студовете, работата на лекарите се увеличава. Студът е повод човек да получи инфаркт или инсулт, но не е причината.

Инфарктът е исхемична болест на сърцето. Причина за нея е обездвижването, тютюнопушенето, нездравословните храни.

Не трябва да обвиняваме природата, тя е тук преди нас и ще остане след нас. Виновен е нашият нездравословен начин на живот“, категоричен е специалистът.

Той обясни защо и все по-често млади хора биват покосявани от тези заболявания: „Днес много по-често младите хора получават инфаркт, защото те се движат много по-малко, отколкото предишните поколения. Сега имат метро, тролей, кола, а ние ходехме повечко пеша. Обездвижването е първата основна причина. Цигарите няма да коментирам, всеки знае за тях“.

„Нека започна със съветите. Днес е студено, а студът е повод и ако го комбинирате с физическо натоварване, поводът става още по-голям. Ако сега ви предстои да излезете и да си почистите пред къщата или колата от снега, направете го на няколко пъти. Прибирайте се вкъщи, пийте чай и след това отново се върнете към тази работа. Не правете всичко на един път“, препоръчва д-р Марчев.

„Трябва да махаме и причините. Едната казахме е обездвижването, другата е храната.

Обръщайте все пак внимание какво ядете.

Виновно до голяма степен е законодателството, което позволява в магазините да се продават трансмазнини, които се съдържат например в пуканките, които обичаме да хапваме, когато сме на кино.

Последният ми съвет е: обичайте се с хората около вас, контактувайте. Социалните контакти пазят здравето, пазят сърцето“, категоричен е кардиологът.