Как да се храним здравословно и да не харчим много!?

20 Септември 2020 | 13:16
0 коментара
Любопитно

В днешно време човек може да се храни здравословно, без това да се отразява негативно на семейния бюджет. Пред шведското издание „Svenska Dagbladet” диетологът Кристина Андерсон разказва за седем евтини и полезни продукта. Тя съветва в храната непременно да се добавя лук – той съдържа витамини и полезни вещества, а освен това има и антибактериален ефект. Червеният лук е особено богат на антиоксиданти.

В зелето има вещества, съдържащи сяра, които защитават организма от рак. Хора със стомашни проблеми трябва да използват този продукт в сготвен, а не в суров вид, съветва лекарят. Картофите са подходящи при диети, тъй като този зеленчук дава най-добре усещане за ситост, подчертава Андерсон.

Полезни за здравето са също кореноплодните. Морковите, пащърнака и различните видове цвекло съдържат много минерали и са добър източник на въглехидрати и фибри.

Овесът съдържа специален вид здравословни фибри, наречени бета глюкани, които имат положителен ефект върху нивата на кръвната захар и холестерола. Диетологът съветва да се ядат пълнозърнести храни, тъй като те са по-хранителни. Бобовите растения като боб, нахут и леща са изключително богати на протеини и минерали. Андерсон подчерта, че консервираните зърна не губят хранителната си стойност, но струват малко по-скъпо.

Яйцата също съдържат много хранителни вещества. Диетологът ги определи като естествени мултивитамини, тъй като в тях в малки количества се съдържат почти всички витамини и минерали, от които човек се нуждае, а също така имат много здравословни мазнини и антиоксиданти.

Добавете Вашия коментар

TOP