Как да реагирате на критиките на шефа си

28 Септември 2016 | 07:48
0 коментара
Общество
Как да реагирате на критиките на шефа си

На всички ни е приятно да чуваме положителни думи за работата си, но понякога се оказва, че сме невнимателни или пък шефът се е събудил крив. Как обаче да реагирате на критиките на шефа, а и да извличате полза от нея?Реакцията ви може да ви издигне, или да ви срине в очите на шефа ви, пише Elle. Ако в отговор на критиките попитате какво бихте могли да направите или да подобрите в работата си, ще демонстрирате заинтересованост към работата. Това се отразява положително на вашата репутация. Има начин да накарате критиката да работи за вас.

Не бързайте

Когато слушате критики по адрес на работата ви, не бързайте да напускате кабинета на шефа си. Краткият отговор „Добре!“ може да създаде впечатление у шефа ви, че ви е все едно. Постарайте се да се въздържите от това. Успокойте се, поемете дъх, за да отпуснете гласните връзки и помолете шефа си подробно да ви обясни къде вижда недостатъците на работата ви. Не се оправдавайте, но ако имате аргументи, които обясняват действията ви, изкажете ги в деликатна форма: „Вие сте прав, но в конкретната ситуация се ръководех от ... и затова направих така.“ Потвърдете: „Да, това наистина не е доработено. Как предлагате да го променя?“

Много е важно да различавате различните типове критики. Изказвайки недоволство от работата, която сте свършили, шефът не се опитва да ви засяга лично и не казва, че сте лош човек с недостатъци. Критиките се отнасят към това, над което сте се трудили и не засягат личността ви.

Върнете се на работа

Може да се чувствате като нокаутирани, но трябва да покажете, че умеете да се справят със стреса. Прекалената емоционалност не се толерира в корпоративната култура. След като излезете от стаята на шефа, веднага се захващайте за работа. Това ще помогне да отбиете любопитството на колегите ви.

План за реабилитация

Следващата ви задача трябва да бъде да се реабилитирате в пред шефа. Убедете се, че всички забележки са ви ясни, и ще знаете как да действате напред. Ако все още имате въпроси, не се паникьосвайте – помолете шефа си да ви отдели малко време. Направете го възможно най-скоро. След една седмица шефът ви може да е забравил за темата.

Запазете спокойствие и увереност. Представете си, че началникът ви е ваш наставник. . Задавайте му уточняващи въпроси, помолете го да ви даде пример, но и се опитайте да се поставите в неговата ситуация – той е работодател.

Добавете Вашия коментар

TOP