Как да различим грип от настинка?

12 Януари 2018 | 15:49
0 коментара
Любопитно


Знаеме ли как да разбичим грип от настника, тъй като симптомите на девте заболявания често бива бъркани.

Поради тази причина лекарите разясняват, че въпреки общите признаци по между си, заболяванията всъщност са съвсем различни.

Ето какво казват специалистите по темата :

1. Кога започват първите симптоми?

Първите признаци на простуда възникват ден до два след контакта с вируса и започват със сърбеж и възпаление на гърлото , което постепенно се влошава.

Грипът настъпва бързо и рязко, когато за няколко часа чувствате цялото тяло болезнено.

2.Какви са най-честите симптоми?

Болката в гърлото и течащ нос  са първите признаци на болестта, която се появява и при грип и при настинка, но има важна разлика.

При настинка проблемите с носа започват след като спреболката в гърлото .  Назалната секреция постепенно става по-обилен, плътен и по-жълт, а носът е през цялото време е запушен. Подобрение има след петия ден.

При грипа няма промяна на назалната секреция , нокашлицата продължава по-дълго, суха е и непродуктивна.

3. Каква телесна температура означава грип , а каква настинка?

Запушването на носа и чувството на изтощение , възникнали поради натоварването на дихателните пътища при настинка предизвикват главоболие и треска .

При грип симптомите са по-интензивни и тялото остава приковано на легло, което често е предизвикано оттемпература  до 40 градуса.

4. Кога трябва да се лежи в легло ?

В зависимост от вирусите, които предизвикват настинката, се различават различни симптоми. Понякога това може да бъде слабост и треска, спи ви се и пациентите с настинка не могат нормално да функционират.

При грип симптомите са със зачервяване на очите и сълзене, кожата изглежда влажна и има висока температура .  Болки в ставите и загуба на апетит , изтощение го принуждават тялото да леши и с минимален контакт с околната среда.

5. Колко дълго трае настинката , а колко грипа?

Пикът на простудата се случва два до три дни след появата на симптомите, а най-лошото минава до една седмица. Настинката би трябвало напълно да се оттегли от 3 до 4 седмици след заболяването.

Грипът изтощава тялото и болките и умората може да се задържат няколко седмици, понякога и месеци след първата поява на симптомите. Телесните дейности през този период стават по-тежки.

Грипът отслабва организма и може да доведе до допълнителни болки в корема и мускулите. Ако поради заразяване вирусът започва да прониква по-дълбоко в тялото, бактерии причиняват възпаление на белите дробове.

Добавете Вашия коментар

TOP