Как да пържим картофките, за да не ни вредят?

14 март 2019 | 15:38
0 коментара
Как да пържим картофките, за да не ни вредят?

Пържените картофки са сред любимите храни както на малки, така и на големи. За жалост напоследък науката сякаш набляга повече на техните отрицателни страни, отколкото на удоволствието, което доставя похапването им.

Диетолози от цял свят не спират да тръбят, че те са източник на вредните наситени мастни киселини, които се получават при пържене.

Хрупкавите картофчета са обвинявани още за появата на опасни състояния като диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане, високо ниво на кръвна захар и дори някои ракови болести. Това плаши мнозина и ги кара да се откажат от своята най-голяма слабост.

Именно за ограничаващите се любители на пържените картофи, имаме страхотни новини. Британски учени откриха как да се приготвят пържените картофи, така че да се избегне риск от появата на ракови заболявания.

Те смятат, че ако картофките се пържат най-много до златисто, консумацията им няма да е така вредна, колкото всички смятат.

Според Агенцията за хранителни стандарти, когато пържим някои хранителни продукти при високи температури и те се обагрят в по-тъмен цвят, се образува вещество, наречено акриламид.

Въпросната съставка е канцерогенна и може да бъде открита още в цигарения дим, пише Дейли мейл. Учените предупреждават още, че 51 процента от досега на децата с акриламид идва точно от пържените картофи, крокетите и чипсовете, които те с удоволствие похапват при всеки удобен случай.

За да не се образува опасното вещество, всички тези храни трябва да се подлагат на пържене най-много, докато придобият съвсем лек златист цвят.

Същото се отнася и за печените филийки. Хлябът не трябва да се оставя в тостера, докато придобие тъмно обагряне. В противен случай той също ще е носител на акриламид и ще е не по-малко вреден от пържените картофки.

Според учените акриламидът изобщо не бива да се подценява, тъй като наистина може да се окаже доста опасен. Проучванията в тази насока дадоха да се разбере, че той е генотоксичен и канцерогенен.

Той уврежда ДНК и предразполага към поява на рак. А за жалост, най-уязвими към подобни здравословни проблеми остават децата.


Добавете Вашия коментар!