Опасностите, които крие замърсяването на въздуха са добре известни. Ускорено стареене и респираторни проблеми са само част от въздействията на мръсния въздух върху здравето на хората по целия свят.

Оказва се, че въздухът у дома също може да бъде още по-чист, тъй като алергени като плесени и домашни прахове могат да влошат симптомите, причинени от мръсния градски въздух, обикновено свързани с астма – хрипове, недостиг на въздух – и в екстремни случаи могат да доведат до припадъци.

Но какво можете да направите, за да сведете до минимум въздействието на тези вътрешни замърсители? Независимо дали живеете в гореща точка за полени или в малък град близо до замърсена зона, ето някои от най-добрите съвети за подобряване на качеството на въздуха в дома ви.

Пречистватели

Пречиствателите на въздуха улавят праховите частици и полените и намаляват влиянието им върху алергиите, астмата и сенната хрема. Препоръчително е периодично да спирате пречиствателя и да отваряте прозорците на дома ви за поне 10 минути, за да влиза нов въздух, който да бъде пречистен.

Хубаво е да се отървете от нещата, които събират много прах като стари възгравници и тежка мека мебел. В наистина замърсени райони е добра идея да използвате комбиниран пречиствател-вентилатор, за да се уверите, че чистият въздух достига до цялата стая, вместо да се концентрира в една част.