Кафето намалява риска от рак на черния дроб

31 Май 2017 | 09:47
0 коментара
Любопитно

Учени от Саутхемптънския университет анализираха данни от 26 изследвания, в които са участвали над 2,25 милиона души и стигнаха до извода, че кафето намалява риска от рак на черния дроб. Изследователите установили, че употребата на по-голямо количество кафе намалява вероятността от развитие на хепатоцелуларен карцином (hepatocellular carcinoma – HCC).

HCC e шестото по честота злокачествено заболяване в световен мащаб, но третото по смъртност след карцинома на белия дроб и на стомаха. Това е и най-разпространената форма на първичен рак на черния дроб, пише Medical Xpress. Анализът показал, че една чаша кафе с кофеин дневно намалява риска от развитие на този карцином с 20%, а две чаши дневно – с 50%. Кафето без кофеин също защитава от рак на черния дроб, но ефектът е по-слабо изразен.

Според експертите връзката е с антиоксидантните, противовъзпалителни, противоракови и други полезни свойства на молекулите, съдържащи се в кафето. Наскоро невробиолози от Харвард откриха, че кафето намалява усещането за болка при хронично недоспиващи си хора, посочва meddaily.ru.

Хроничното безсъние увеличава чувствителността към болка, и кафето от своя страна блокира по-високата чувствителност. На хората, които имат нормален сън кафето не помага срещу болката. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP