КАДРОВИ МАНЕВРИ ПО ЕТАЖИТЕ НА ТЕМИДА В БЛАГОЕВГРАД! Командироваха окръжния съдия А. Китипова за 1 г. в САС

29 Октомври 2016 | 19:03
0 коментара
Общество
КАДРОВИ МАНЕВРИ ПО ЕТАЖИТЕ НА ТЕМИДА В БЛАГОЕВГРАД! Командироваха окръжния съдия А. Китипова за 1 г. в САС

Нови кадрови маневри започнаха в благоевградските съдилища. Окръжният съдия Атанаска Китипова-Янева ще правораздава в Софийски  апелативен съд, след като бе командирована там за 1 година.

Толкова е  максималният срок за командироване, което може да се случи само веднъж   в даден съд, като повторно командироване не се разрешава. Това бе въведено с последните промени в Закона за съдебната власт, като по този начин бе сложен край пред „вечните командировани“ магистрати, които изкарваха цели петилетки в по-горен съд или прокуратура.

Припомняме, че по стария закон окръжният съдия Росен Василев изкара 2 години като командирован съдия в Шесто отделение на ВАС, където вече е титуляр, след като спечели конкурс този месец. Неговото място в Окръжен съд - Благоевград става вакантно и предстои да бъде обявен конкурс в следващите месеци. Още един свободен щат се очертава, в случай че петчленен състав на ВАС признае като законно уволнението на благоевградския окръжен съдия Елка Ерменкова. Тя бе уволнена от ВСС през септември миналата година по предложение на председателя на Окръжен съд - Благоевград Катя Бельова заради неявяване на работа.

Съдийката работи от 2008 г. в задгранични мисии в ООН и в Косово и дълго време ползваше неплатен отпуск, като накрая шефката на благоевградския съд й отказа повече такъв и след като не се яви на работа 3 дни, бе предложена за уволнение, което стана факт и сега го обжалва. Две свободни места се отварят и в Районен съд - Благоевград - това на Деница Урумова, която точно преди 1 година се премести на работа в Софийски районен съд, и това на Иван Петков, който вчера даде последното си дежурство и на 1 ноември започва работа в  Административен съд - Благоевград. И двамата магистрати спечелиха конкурс за преместване, каквито вероятно ще има и за овакантените им места. Твърде вероятно едното да бъде заето от младши съдия Димитър Беровски, чийто мандат в Окръжен съд изтича и трябва да бъде назначен на работа в Районен съд./Струма

Добавете Вашия коментар

TOP