Кабинетът заседава за актуализацията на бюджета за F-16

15 Юли 2019 | 08:03
0 коментара
Политика

Заседание на Министерския съвет, на което ще бъде разгледано Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., ще се проведе днес.

Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, казаха вече от правителствената информационна служба.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа в четвъртък договорите за закупуване на осем самолета F-16. Заместникът му Атанас Запрянов обясни, че в понеделник правителството ще трябва да приеме подписаните от министъра на отбраната четири договора, които „касаят не само доставката на 8 броя самолети F-16 блок 70, но и доставката на боеприпаси към тези самолети, на ракети въздух-въздух различни класове на тези самолети и доставката на цялото оборудване…”„Общата стойност на четирите договора, които ще бъдат приети и предложени на Народното събрание за ратификация наистина е 1,256 млрд. долара”, припомни Запрянов в неделя.

Очаква се, че до 2023 г. ще бъдат доставени всички самолети в различни периоди. Самолетите са 6 едноместни и 2 двуместни.

Съгласно Конституцията и редът на Закона за международните договори на Република България, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

От МО вече съобщиха, че Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на България. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP