Кабинетът и синдикатите се разбраха за заплатите на 11 000 медицински специалисти

09 Март 2020 | 12:38
0 коментара
Общество

Разработен е механизъм, чрез който ще бъдат осигурени девет милиона лева за здравните работници, чието възнаграждение не е достигнало 900 лв.

Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след разговори с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Той допълни, че се подготвят допълващи стандарти за малките общини, там където няма съответният брой деца за детските градини и детските ясли с идеята стандартът да бъде коригиран. По думите му това ще направи възможно през този механизъм да стигнат около 9 млн.лв. до всички медицински специалисти, работещи в училищното и детското здравеопазване, чиито заплати не са стигнали 900 лв. съгласно отрасловия колективен трудов договор.

Димитров увери, че това ще стане в следващите няколко дни и допълни, че заедно с финансовия и здравния министър, ще подготвят за всяка община допълващи стандарти.

По подобен начин изглежда и допълнителният стандарт, който трябва да бъде разписан за здравните кабинети, съобразно броя на здравните кабинети в училищата и детските градини. Димитров каза, че в тази връзка ще се подготвят и промени в наредбата, която определя на колко деца в едно училище и детска градина, се полага здравен специалист. Той даде пример, че сега в училище за здравен кабинет трябват 800 деца и допълни, че тази цифра, ако е била актуална преди години, вече не е.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа” заяви, че днес е било постигнато съгласие, МС да внесе спешно свое предложение в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ за промяна в наредбата за структурата и организацията на работната заплата в частта за доплащането на нощния труд – с предложението то да бъде функция от размера на минималната работна заплата. Целта е да не се налага всяка година предоговарянето на този размер, каза той.

Добавете Вашия коментар

TOP