Кабинетът: Бизнесът да не съкращава работници, поемаме 60% от заплатата им (Видео)

15 Март 2020 | 18:19
0 коментара
Общество

Създаваме логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за подпомагане на усилията по обезпечаване със защитни облекла. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Гранитна зала на Министерски съвет, предаде „Фокус“.


Звеното ще бъде оглавено от директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

 

„Премиерът Борисов анонсира още на обяд мерки по отношение на медицинския персонал. Те ще бъдат за осъществени по съществуващите оперативни програми. Така националният бюджет ще бъде с по-малко натоварване. По сектори са взети мерки, които ще гарантират социалното дистанциране и по-малко рискове от предаване на заразата", добави вицепремиерът.

 

Тези, които са засегнати от ограничено потребление и имат намерение да съкращават служители, да не го правят, а да кандидатстват пред Агенция по заетостта, каза от своя страна финансовият министър Владислав Горанов.

„Вместо да ги освобождават, държавата през осигурителната система да поеме за първия месец като краткосрочна кризисна мярка – вместо безработица, от Държавното обществено осигуряване (ДОО) да бъдат предоставени 60% от възнагражденията“, обясни той.

 

„Чуват се много гласове от страна на представители на бизнеса за възможните мерки от страна на правителството за смекчаване на влиянето на кризата. Най-засегнати са търговските обекти, ресторантите, дискотеките и баровете. Ще предложим няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение. Те биха могли да смекчат натиска върху засегнатите бизнеси. С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа", заяви финансовия министър Владислав Горанов.

 

С Българска банка за развитие (ББР) ще предложим мерки за ликвидна подкрепа за бизнеси, които страдат от ликвидна криза заради мерките, каза още финансовият министър.

„Готови сме с ресурс от държавата да подкрепим. В утрешния ден ще предложим конкретни мерки. Утре при министър Караниколов ще заседава Икономическият съвет – парламентарно представените политически сили и работодатели“, допълни още той.

Според него заради спецификата на кризата ще има и бизнеси, които ще имат нужда от повече работна ръка. Той призова фирмите да не се изкушават от бързо трупане на печалби.

„Готови сме да не толерираме такова поведение, което освен че е неморално, в някои аспекти е и незаконно“, отбеляза финансовият министър.

 

„Ще предложим две краткосрочни мерки – удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Предлагаме този срок да бъде удължен до средата на годината – 30 юни. Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на място", каза още Горанов.

 

„От утре ще бъдат заделени 20 милиона лева, които ще бъдат използвани за допълнително възнаграждение на медицинския персонал. Средствата, които са заделени, ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, транспорт до болничните заведения на хората, които са под карантина", добави социалният министър Деница Сачева. 

 

„Ще подсигурим и общините. Към момента патронажната грижа обхваща 43 000 жители. Към момента социалните работници в цялата страна разнасят храна и дезинфектанти. Преди няколко часа доставихме храна в комплекса за слепи  в жк. ”Люлин” в София. Утре ще обявим всички документи, чиито срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодалента промяна - пенсиите да бъдат преизчислени служебно. Молим хората да не ходят до офисите на НОИ. Имаме телефон за справки”, каза още Сачева.

 

В БДЖ не планираме редуцирането на влаковете. Даваме си ясна сметка, че пътуванията и сигурно пътуващите са намалели като брой, за да осигурим на пътниците възможност за пътуване в среда с по-голямо санитарно отстояние, каза на брифинга в Министерски съвет министърът на транспорта Росен Желязков.

 

Категорично има налични храна и стоки от първа необходимост. В Министерство на икономиката проведохме среща с представители на почти всички големи вериги магазини за храни. Потвърдиха, е натискът върху магазините определено е спаднал. В складовете и магазините стоки са налични, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той обясни, че фирми, които в момента измъкват позитиви от ситуацията, са готови да помогнат на служителите, които временно са останали без работа в други сектори.

„Обмислят да направят предложение да се наемат работници от други фирми, които в момента изпитват трудности временно с граждански или трудови договори“, обясни министърът на икономиката.

 

В затворите са забранени всички посещения, както и извеждането на лишените от свобода, извън обектите за лишаване от свобода. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов на брифинга в Министерски съвет.

Като мярка срещу разпространението на коронавируса се ограничават и нотариалните удостоверявания до спешните и неотложни заверки. „Нотариалната камара осигурява поне един дежурен нотариус за съответния нотариален район при спазване на ограниченията и санитарно-хигиенните изисквания“, поясни министър Кирилов.

Стана ясно, че Министерството на правосъдието има готовност да даде предложение да спрат да текат всички процесуални срокове в случай, че парламентът обсъжда законопроекти за мерките при извънредното положение.

„Всички започнали отпреди обявяването на извънредното положение до неговото приключване по висящите съдебни и административни производства, освен тези по наказателните производства“, обясни правосъдният министър.

„Да се прекратят всички обявени процедури по публична продан, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители, като след приключване на извънредното положение тези производства се образуват и обявяват поотделно“, допълни още той.

 

Започна извънредното заседание на правителството и националния щаб за коронавируса (На живо)

 

Добавете Вашия коментар

TOP