Жълтопаветният лобизъм триумфира: за Цецка не може, за Радан може

04 Юни 2019 | 08:42
0 коментара
Политика

Искрен Вълчев, "Гласове" 

 

Промяната (през 2016 г.) гласи, че при мажоритарни вотове гласовете “Не подкрепям никого” ще участват при общата калкулация, но ще се вадят при пресмятането на резултата при парламентарни избори. Дребните сметки, плод на бурната любов между ГЕРБ и Реформаторския Блок тогава, триумфират – и Цачева не получава бонус за успокоение на обществото, и щенията на РБ са удовлетворени. Така се стигна до днес, когато проф. Мирчев установи, че “Не подкрепям никого” помага на Радан Кънев. Просто след изваждането им прагът от 5.88 пада, така “Демократична България” го преодолява. Мирчев помисли, че е станала шашма. Няма шашма. Има двоен стандарт. Има и жълтопаветно снишаване - правилата не може да работят за Цецка, обаче за Радан може. “Гласуваш срещу всички, получаваш Кънев” – този резултат дължим на успешния партиен лобизъм преди 3 години. Но щом мандат взема “правилен” кандидат, който ще променя Европа и света за доброто на всички ни, трябва да си траем. Иначе сме хора на Путин.

 

Малък скандал кацна през уикенда в опустялото следизборно гнезно на татковината ни. Социологът и бивш кандидат-кмет на София Михаил Мирчев алармира в социалните мрежи, че на Радан Кънев и “Демократична България” неправилно е даден евромандат – чрез манипулация с гласовете “Не подкрепям никого”. ЦИК отвърна, че проф. Мирчев не е чел методиката за изчисление на резултатите. Политически наблюдатели изнамериха методиката, провериха я и установиха, че комисията е права. Така животът в гнездото продължи по план – щъркели, кукувици и други оправни пернати се стягат за полет до Брюксел, а тия, дето се провалиха, се готвят да си скубят перушината.

 

Казусът обаче е много интересен. И не датира от днес. Мирчев и забележките му въобще не са интересни в него. В казуса иде реч за лобизъм и погазена принципност. Не от друг, а от най-яростните борци за чиста и свята република – жълтопаветните.

 

Ето за какво точно става дума. Обясняваме схематично, защото няма смисъл четящите да се давят в прагове, квоти, пропорции, алинеи и видове бюлетини:

 

През 2016 г. бе въведено задължително гласуване в България. То важи за всички видове вот, като първият предстоящ бе президентският. Депутатите решиха да дадат възможност и за протестна опция, въвеждайки квадратчето “Не подкрепям никого”. Как влияят тези гласове обаче при изчислението на резултата на кандидатите? Има два варианта.

 

Първият – слагат се в общия куп с действителни бюлетини;

 

така обаче се появява проблем с малките партии, тъй като бариерата за влизане в български (4%) и европейски парламент (5.88%) става по-висока в реални гласове – може да не я прескочат. Вторият вариант е бюлетините “Не подкрепям никого” да не се пресмятат при определене не резултата на участниците. Така обаче на президентския вот единият от участниците получаваше предимство, очакваше се това да е Цецка Цачева. Как точно плевенската прима се уреждаше с бонус? Ами така: тя бе сочена от социолозите за победител, а ако “Не подкрепям никого” се вадят при пресмятането на резултата,

 

ще й трябват по-малко реални гласове

 

да прескочи на първи тур бариерата от 50% подкрепа. Обобщено нещата са такива: ако протестният вот се брои, вдигат се прагове и квоти; ако не се брои, падат.

 

При обсъжданията на тези въпроси в Изборния кодекс ГЕРБ настояват за първия вариант, тоест “Не подкрепям никого” да участват в пресмятането на резултата. Дали са искали да прецакат някоя малка партия занапред, или пък са се страхували от скандал “Служебна победа на Цецка”, не се знае – но Данаил Кирилов и Цветан Цветанов са против да се игнорира протестния вот при калкулацията. Обратно, загрижен за интереса си, коалиционният им партньор “Реформаторски блок” настоява “Не подкрепям никого” да се вадят при изчисленията. Особено упорит е Димитър Делчев от РБ.

ГЕРБ се съгласяват, практически заради активността на Делчев.

 

Точно преди президентския вот обаче лумва скандал. Медии и политолози разбират, че Изборният кодекс дава предимство на фаворита, според всички това е Цачева. Настава огромно негодувание. ГЕРБ се защитават, че не по тяхна воля е въведена промяната, но никой не ги чува. В 12 без 5 изборното законодателство е преправено, за да няма бонус за Цецка. Но как? Промяна гласи, че при мажоритарни вотове гласовете “Не подкрепям никого” ще участват при общата калкулация, но ще се вадят при пресмятането на резултата при парламентарни избори.

 

Дребните сметки, плод на бурната любов между ГЕРБ и РБ

 

тогава, триумфират – и Цачева не получава бонус за успокоение на обществото, и щенията на РБ са удовлетворени.

 

Така се стигна до днес, когато проф. Мирчев установи, че “Не подкрепям никого” помага на Радан Кънев. Просто след изваждането им прагът от 5.88 пада, така “Демократична България” го преодолява. Мирчев помисли, че е станала шашма. Няма шашма. Има двоен стандарт. Има и жълтопаветно снишаване - правилата не може да работят за Цецка, обаче за Радан може.

 

“Гласуваш срещу всички, получаваш Кънев” –

 

този резултат дължим на успешния партиен лобизъм преди 3 години. Но щом мандат взема “правилен” кандидат, който ще променя Европа и света за доброто на всички ни, трябва да си траем. Иначе сме хора на Путин.

 

По абсолютно същия начин през 2017 г. “Не подкрепям никого” помогна на “Воля” да влезе в Народното събрание. Ама Марешки не беше ли човек на Путин? Нищо, важното е Радан да е евродепутат за ужас на раненото статукво.

 

Гласуването в България в момента е задължително по закон. На практика обаче не е, тъй като малко след приемането му Конституционният съд събори глобите. Но кой точно настояваше да се въведе задължително гласуване?

 

Кой докара тази глупост?

 

Чия е кашата? Забравихме ли – едни хора се търкаляха по жълтите павета през 2013 г. с искане за референдум. Един от въпросите му бе за задължително гласуване. Президентът Плевнелиев желаеше референдума, а по паветата се търкаляха тия, чиято принципност е с размерите на едно паве.

 

 

Оригинала на публикацията може да прочетете в Гласове

Добавете Вашия коментар

TOP