Жълт предупредителен код за опасно време заради обилни валежи, гръмотевични бури и градушки отново е в сила за 11 области в страната за четвъртък (7 юни), сочи справка в сайта на НИМХ към БАН.

Кодът е в сила за областите: Ловеч, Габрово, Велико Търново, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол.

В тези области ще има интензивни и краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури, мощни в следобедните часове и до полунощ. Очакват се локални значителни количества дъжд до 35 литра на квадратен метър и градушки.

Днес преди обяд в повечето райони ще преобладава слънчево време. Около обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури, главно в Централна България ще са интензивни и значителни по количество. Има условия за градушки. Максималните температури ще са между 27 и 32 градуса.

Източник: Thinkstock/Guliver

По Черноморието

облачността ще е значителна. На много места ще има валежи от дъжд, главно по северното крайбрежие ще прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха – 23-26 градуса, температурата на морската вода ще бъде 21-23 градуса, а вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините

преди обяд облачността ще е незначителна, но около обяд бързо ще се развие купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 20 градуса, на 2000 метра – около 13 градуса.

В петък

валежи са малко вероятни. Ще преобладава слънчево време. Вятърът ще бъде с южна компонента, слаб, в Източна България – до умерен. Температурите ще се повишат и в по-голямата част от страната ще достигнат 30-35 градуса. По-късно през деня в събота и в неделя от северозапад ще нахлува сравнително по-хладен въздух.

На много места, главно в Западна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, интензивни и локално със значителни количества, възможни са и градушки. В събота в източните райони дневните температури ще са все още високи, но в неделя в страната максималните ще бъдат между 26 и 31 градуса.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg