Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури и условия за градушки е обявен за област Благоевград и още 17 области в страната

02 Юни 2019 | 09:42
0 коментара
Общество

Жълт код за гръмотевични бури е обявен за Благоевград и други 17 области на страната за неделя, 2 юни. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Сливен, Стара Загора, Пловдив, София – област, София – град, Кърджали, Смолян,  Пазарджик, Перник и Кюстендил.

На 2 юни преди обяд валежите в повечето райони временно ще спрат и облачността ще се разкъса. След обяд и през нощта срещу понеделник, в западните и централните райони отново ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на отделни места интензивни

валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, временно усилване на вятъра и градушки.

Над източна България през по-голямата част от деня ще преобладава слънчево време. По-късно след обяд и там ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса.

По Черноморието

ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъжновна облачност, на места с краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат 23-26 градуса. Температурата на морската вода ще бъде ще бъде 16-21 градуса, а вълнението на морето – 1-2 бала.

Над планините

облачността ще е значителна. След обяд ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17 градуса, на 2000 метра – около 9 градуса.

През следващите дни

въздушната маса над страната ни ще остане неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи и гръмотевични бури, както  временно усилване на вятъра. Остава повишена вероятността за локални интензивни явления и градушки. В източните райони ще е почти без валежи. Там е има и повече слънчеви часове, ще духа слаб вятър с южна компонента, а температурите ще са по-високи. Преобладаващите максимални температури ще са между 21 и 26 градуса.

Добавете Вашия коментар

TOP