Йовчев предаде властта изумен от последното решение на НС

06 Август 2014 | 13:52
0 коментара
Политика

Недоумявам от решението на Народното събрание за съкращение на разходите на отделните министерства. Това не е решение на финансовия министър и на правителството.

Бюджетът на Министерството на вътрешните работи е изпилен изцяло и не знам откъде смятат да се съкратят тези милиони, но не трябва да се посяга на заплатите на служителите.

Това заяви вече бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев при предаването на властта на своя наследник от служебното правителство Йордан Бакалов, предаде репортер на БГНЕС.

В края на официалната част по предаването на властта Йовчев остро разкритикува последното решение на парламента, с което актуализацията на бюджета на Здравната каса ще трябва да се случи за сметка на съкращения в разходите на останалите ведомства и институции.

Категорично направихме всичко възможно, за да гарантираме последните месеци на годината за служителите на министерството, коментира Йовчев. По думите му в никакъв случай не трябва да се посяга на заплатите на служителите, които дори след последното увеличение работят при мизерни условия. Ако се гарантират заплатите, авторите на тази промяна би трябвало да кажат откъде тогава ще бъдат съкратени средства, посочи министърът. "Лично съм гледал бюджета няколко пъти заедно с експертите от Министерство на финансите и той е изпилен докрай, за да се гарантира това увеличение", обясни Йовчев и настоя, че не може да каже каква е идеята на хората, които са предложили тази промяна в бюджета.

Спрямо разчетите на авторите на предложението, с което нужните 225 млн. лева за НЗОК ще се съберат от други ведомствата, МВР трябва да се лиши от 47 млн. лева при 97 млн. лева предвидени разходи до края на годината.

Йовчев ми предава стабилно от кадрова гледна точка министерството и както разбирам не толкова стабилно от финансова гледна точка, обяви от своя страна новият министър Йордан Бакалов. Тепърва той ще разговоря с финансовия министър, за да се уточни каква е реалната ситуация.

"Ще се постарая българският народ да не усети каквато и да е смяна в министерството", подчерта Бакалов. Основната задача на МВР ще бъде гарантирането на честни избори, защото именно изборите са тези, които дават началото на всяка една политика, обясни той. Въпреки това МВР ще обръща внимание и на останалите си задължения, гарантира той.

Йовчев пожела на своя наследник да бъде по-добър министър и да постигне повече от него. "Не съм мислил за най-голямата си грешка. Като всеки човек съм допускал такива и ще продължа да допускам, но важното е как излизаш от грешките. Стремил съм се да излизам с отговор на въпроса какво е можело да се направи по-добре", обясни Йовчев. "Вложих душа и сърце в това, което правя. Ръководил съм се единствено от желанието да съзидавам и градя. Тръгвам си с гордо вдигната глава и съм убеден, че не оставям бомби или подводни камъни на своя наследник", категоричен бе Цветлин Йовчев, който добави, че ще помага с каквото може на системата занапред.

Всеки човек трябва да спазва законите, а макар органите на МВР да са репресивни, те трябва да бъдат първият помощник на всеки български гражданин, подчерта от своя страна Йордан Бакалов. По думите му, преките рискове за сигурността на българските граждани вече са много по-малки от косвените. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP