Йотова с плашещи данни: Всеки месец по една махала или цяло село изчезват

17 Април 2018 | 18:36
1 коментара
Политика

Всеки месец по една махала или цяло село изчезват.

Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на президента. По думите й е жалко, че в страна, която вече 10 години е член на ЕС, именно българското село е най-бедното в Европа.

Тя бе на посещение в в село Професор Иширково.

„Учен от българска, европейска и световна величина, проф. Анастас Иширков завеща на България знанията и научните си постижения, без да поиска нищо за себе си. С активната си дейност в името на България, в името на следващите поколения той е от онзи рядък тип хора, които днес трябва да са пример, който да следваме“, коментира Йотова.

Вицепрезидентът бе гост на тържествата по случай 150-годишнината от рождението на проф. Анастас Иширков – основоположник на географската наука в България, и 75 години, откакто силистренското село носи неговото име.

„Иширковци, бъдете горди, че сте родени в това китно българско село, което носи името на човек от такава величина като проф. Иширков“, обърна се Илияна Йотова към жителите на Професор Иширково.

За да просъществуват селата обаче е необходима помощта на държавата, убедена е вицепрезидентът.

„Жалко е, че в страна, която вече 10 години е член на ЕС, именно българското село е най-бедното в Европа. Всеки месец по една махала или цяло село изчезват. Хората живеят бедно, заплашени са от социално изключване“, отбеляза Илияна Йотова.

По думите й е необходима специална държавна политика за българското село. Освен финансиране от европейските фондове трябва да се отделят средства и от националния бюджет за целенасочено финансиране на селата.

Добавени коментари

Бай Данчо публикува:
18 Април 2018 | 06:50
Госпожо Вицепрезидент, моля ви, не говорете така! Цецо ще Ви се обиди!

Добавете Вашия коментар

TOP