Йотова: Кресненско - Разложкото въстание е първият акт за форимарне на единната българска нация

05 Февруари 2018 | 13:12
0 коментара
Култура

Кресненско-Разложкото въстание остава малко познато незаслужено, в сянката на Априлското въстание, на Руско-турската освободителна война, но това е първият акт за формиране на единната българска нация. От тук нататък ще започнат повече от половин век години за национално обединение. Година на борба, на родолюбие, на вяра и на жажда за свобода.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на БГНЕС.

Вицепрезидентът говори при откриването на изложба в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ), която е съвместно дело с Община Кресна и е посветена на 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев.

Слова при откриването имаше и от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, директорът на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова и кметът на община Кресна Николай Георгиев.

Изложбата се състои от две части – 21 фототабла, подготвени от Регионалния исторически музей в Благоевград, и шест витрини с документи и книги от фонда на НБКМ.

Чрез множество снимки, писма и архивни материали фототаблата проследяват събитията от периода 1878-1879 г. – от подписването на Санстефанския мирен договор (3 март 1878), през последвалия Берлински договор (1 юли 1878), започналата съпротива срещу разделянето на българските земи на седем части, създаването на комитетите “Единство” и избухването на Кресненско-Разложкото въстание, до трагичното му потушаване.

Добавете Вашия коментар

TOP