Йордан Костов: Историята на просветното дело в Симитли датира още от 1913 година

20 Септември 2018 | 09:52
0 коментара
Култура

Историята на просветното дело в Симитли датира още от 1913 година. Това каза за Фокус Йордан Костов, пенсиониран учител по история, дългогодишен директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Симитли и почетен гражданин на общината.

„След Освободителната война от 1912 година се създава първото начално училище в една сграда, която е била собственост на турски чиновник. След това вече постепенно се построява сградата на бившето училище с капацитет до четвърти клас, след което се въвежда и пети клас и през 1958-1959 година вече се утвърждава и гимназията в нова голяма слънчева сграда“, уточни той.

Според него през последните години образованието е било малко изоставено.

По думите му някога то е било основното задължение на държавата, общините и кметовете. Костов посочи, че в Пиринска Македония свободата идва едва през 1912 година и затова на образованието се е гледало с най-добри намерения. Според него въпреки това днес образованието не е на това ниво, на което е било в миналото.

Йордан Костов подчерта, че днес има много по-привлекателни и добре платени професии, но все пак в Община Симитли учителите все още са на добро ниво като кадри и като подготовка.

Добавете Вашия коментар

TOP