„Нашите избиратели гласуваха за президента Румен Радев, аз също съм гласувал за него, ние имаме към него високи очаквания и смятам, че той ги изпълнява очаквания към този момент”, посочи в „Здравей, България” по NOVA депутатът от ДПС Йордан Цонев. 

Той отказа да коментира причините за замесването на името на неговия колега Делян Пеевски в словесната престрелка от края на миналата седмица между премиера Бойко Борисов и държавния глава.

„ДПС никога не е толерирало такъв тон и не е участвало в такъв спор между институциите”, категоричен е Цонев.

В сряда президентът наложи вето на промените в Закона за банковата несъстоятелност, станали известни, като „Закон срещу вторичното ограбване на КТБ”. Автори на текстовете са депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев.

„Прави впечатление, че президентът Румен Радев упражнява много активно правото си на вето върху определени законопроекти. Мисля, че това е седмото му вето за една година. Ако не ме лъже паметта, никой от предишните президенти няма толкова висока активност”, заяви депутатът от ДПС. 

„За мен и за моите колеги това е много положително явление. То говори най-малкото за 2 неща - че президентът е решил твърдо да бъде коректив на законодателството и да упражнява това си конституционно правомощие активно и че вероятно качеството на законодателството е спаднало”, смята Цонев.

Той поясни, че „президентът не отрича правото на Народното събрание да приема законодателни норми, които имат действие преди приемането, макар че това е нетрадиционен способ”.

„Промените в закона, които предложихме, дават правен способ на синдиците при определени обстоятелства да могат да върнат определени активи. Законът само дава няколко правни способа повече на синдиците да направят осребряването”, подчерта Цонев.

„Президентът посочва в мотивите си нещо, с което ние ще се съобразим. Той казва, че обществото трябва да има по-голяма яснота относно обхвата на правните последици в следствие на закона. Ние работим в момента върху това да отговорим на онази част от мотивите на президента, в която той иска да внесем повече яснота”, добави Йордан Цонев. 

По отношение на отстраняването на депутата от БСП Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание, за което ДПС не гласува, Цонев коментира, че няма правно основание за това решение на управляващите. Той посочи, че всеки депутат има имунитет за изказванията си в парламента.

Йордан Цонев определи Народния съд като престъпление към държавата и към човечеството. Той добави, че т. нар. Възродителен процес е също такова престъпление, защото представлява етническо прочистване и няма давност според международното право.

Според Цонев управляващите обаче показват в случая двоен стандарт, тъй като депутатът Красимир Велчев от ГЕРБ отрича Възродителния процес. „Защо не беше приета оставката на Велчев, която ние поискахме?”

Цонев добави за исканата оставка на шефа на Националната здравноосигурителна каса проф. д-р Камен Плочев, че цялата здравна система трябва да бъде реформирана. Според депутата от ДПС трябва да бъде премахнат монопола на НЗОК и да бъдат въведени пазарни механизми при финансирането и изплащането на здравните услуги.