Йончева даде на спецпрокуратурата оригинален запис на “Ало, Банов”: Този път няма да се измъкнат!

22 Април 2019 | 13:14
0 коментара
Политика

"Ние предоставяме на специализираната прокуратура запис, това е оригиналният запис, направен е на 21.03.2016. Смятам, че този път специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване по аферата "Ало, Банов."

 

Това каза водачът на листата за евроизборите на БСП Елена Йончева, на специална пресконференция от централата на партията.

 

"Предоставяме и документи от МРРБ, които категорично доказват, че това, което е изисквал г-н Банов, се е случило и на една фирма са опростени 700 000 евро. С наличните документи можем да докажем, че това, което е казал г-н Банов се е случило, а самият запис е оригинален", заяви Йончева.

 

"Според нас документите, които ще ви предоставим, са напълно достатъчни, за да се докаже, че това, което Боил Банов е казал в записа, наистина се е случило", каза от своя страна депутатът от БСП Пенчо Минков.

 "Тези документи дават достатъчно данни за това, че г-н Банов е извършил нарушение. Имаме изключително много доводи в тези документи, с които доказваме неуредиците. Този анализ ще го предоставим и на прокуратурата, като внесем нашата жалба", добави той.


„Проверих записа, направен е на 21.03.2016 г. и неговата продължителност и съдържание отговарят напълно на копието на електронния запис, който предоставихме на специализираната прокуратура. Смятаме, че този път спецпрокуратурата няма да се измъкне от разследване", заяви на пресконференцията Йончева. 

 

"Служителят, направил записа, се страхува да даде показания. В България няма създадени условия за защита на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам моя източник. На ход е специализираната прокуратура, която трябва да реши ще разследва ли "Ало, Банов съм" или ще прикрие тези, които са на власт", категорична беше Елена Йончева.


БСП обжалват постановлението, с което спецпрокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов за строежа на Ларгото. 

Проверката, която започна заради сигнал от БСП, не е установила нарушения, съобщиха тогава от прокуратурата. В постановлението се посочваше, че Йончева е получила записа на диск, който унищожила и така от държавното обвинение се наложило да работят с копие, чиято автентичност не може да се докаже.

 

Йончева припомни как се разви както аферата "Ало, Ваньо", така и други случай с изтичане на скандални записи. Като нашумелия преди години "Ало, Ваньо".

"Знаете, министър-председателят поиска да бъде спряна проверка на Митниците. Същата съдба готвят на аферата "Ало, Банов съм". Надявам се да не им позволим това да се случи", каза Елена Йончева.

Във връзка със свидетеля по "Ало, Банов съм", Йончева коментира:

"Дали той ще свидетелства, е негова решение, факт е, че се страхува да го направи. В България няма създадени условия, които да гарантират безопасността на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам своя източник и това ми позволява както етичния кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 г., така и предварителното споразумение на ЕК от 12 март тази година. Става дума за предварителна директива за защита на източника на информация. Все още не е влязла в сила и това може би ще гарантира здравето и живота на източника".

На 30 януари Елена Йончева изнесе записи, чрез които се твърди, че настоящият министър Боил Банов, в качеството си на заместник-министър на културата през 2016 г., е съдействал за опрощаването на около 700 000 лева неустойка на строителна фирма, работила на втори и трети етап на античния културен комплекс „Сердика“, намиращ се в центъра на столицата. Фирмата е дължала неустойката заради закъснение.

Според Йончева аферата е пример за това как функционира българската държава.

Боил Банов се защити, като нарече записът "евтин компромат".

Добавете Вашия коментар

TOP