Жителите на разложкото село Елешница заплашват с гражданско неподчинение заради криза с питейната вода

06 Февруари 2014 | 20:07
0 коментара
Общество
Жителите на разложкото село Елешница заплашват с гражданско неподчинение заради криза с питейната вода

Второ събрание за решаване на проблема с безводието и възникналата кризисна ситуация, която остави без вода жителите на село Елешница, община Разлог, вече трети месец, бе направено вчера в голямата зала на местното читалище, съобщи Struma.bg.

 На срещата присъстваха управителят на "ВиК" - Благоевград инж. Петър Тунев, заместник областният управител Костадин Дурчов и заместник-кметът на община Разлог Иван Гюров.

Хората бяха категорични, че ако проблемът не се реши скоро, ще преминат към гражданско неподчинение. В момента елешничени разчитат почти изцяло на наличната минерална вода, която е под контрола на РЗИ и "ВиК" няма право да я пусне във водопроводната мрежа, за да задоволи поне хигиенните и битови нужди на населението. Пускайки я във водопроводната мрежа, водното дружество го грози опасност от санкция в размер от 5 до 15 хил. лв. Според здравните инспектори минералната вода не е годна за пиене, към момента жителите на Елешница имат вода едва по един-два часа на ден, а има дни, в които въобще нямат.

Кметът на селото Сашо Мицин запозна присъстващите с конкретните предложения, изготвени от инициативния комитет, а именно всички водоизточници, които според промените в закона за водите са на разпореждане на общините, да бъдат актувани на територията на селото. Те поискаха още възстановяване на водоснабдяването от Шипковския и Палатишкия водопровод, подобряване състоянието на каптажите и ремонт на трасетата до селото. Поискан бе и гарантиран минимум на вода от водопровода от гр. Банско, пълен одит и инвентаризация на цялата водопроводна мрежа на селото като дебит, качества, питейни и стопански нужди, както и ново проучване и сондиране на водоизточниците в Елешница.

Зам. областният управител Костадин Дурчов гарантира най-кратки срокове за решаване на проблема и каза, че при посещението на министър Терзиева в Благоевград е направена работна среща, на която пред нея е поставен проблемът, като предварително е уведомена писмено и е запозната с казуса. "Министър Терзиева се ангажира в съвсем кратки срокове да бъдат осигурени средства за решаване на въпроса. Така че вече има направена крачка напред и проблемът е пред решаване. Сумата, която беше изискана за отпускане, е на път да бъде решена в съвсем кратки срокове, може би до края на седмицата", каза Дурчов. Той допълни, че работният проект, който е бил възложен на "ВиК" - Благоевград за изготвяне е готов и до два дни ще бъде внесен от управителя П. Тунев в Министерството на регионалното развитие, което означава, че до няколко дни ще има раздвижване по решаването на проблема. Той обясни, че регионалното министерство трябва да вземе решение относно това дали ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнението на проекта, или ще възложи задачата на "ВиК" като държавно предприятие и допълни, че Областна администрация ще настоява точно за това, за да бъдат съкратени до максимум сроковете. К. Дурчов заяви още, че лично областният управител Муса Палев и народният представител Емил Костадинов са ангажирани с проблема.

"ВиК" шефът Петър Тунев призна, че водата не достига и проблемът е труден както за хората, така и за "ВиК", и допълни, че дружеството е направило всичко възможно водопроводът на Шипковец да бъде включен във водоснабдяването на Елешница. Разясни още, че взетите проби и от Шипковец, и от Палатик са добри. "Под допустимите норми за съдържание на уран са пробите от Шипковец, а при тези от Палатик няма наличие на редки метали", каза Тунев. Той обясни на хората, че голям недостиг на вода има и в Банско, откъдето селото се е захранвало изцяло, което е основната причина за безводието, и уточни, че в курорта в момента има зони, които са изцяло без вода или с ниско налягане. Тунев допълни още, че водата, която тече по водопровода Банско-Елешница, е с цел поддържане на водопроводната мрежа, но пък гарантира, че този водопровод няма да бъде унищожен.

Водният шеф обясни, че община Банско е изготвила проекти за ново водозахранване на града, които в скоро време ще бъдат изпълнени, и ще има достатъчно вода и за Елешница и допълни, че това е свързано с време и пари. Относно ползването на минералната вода Тунев каза: "Това, което направихме, за да имате вода поне за хигиенни нужди, не е законосъобразно. Водим преговори с РЗИ, за да получим разрешение за пускането на минералната вода във водопровода, разлепили сме уведомления из цялото село, че водата става само за битови нужди и хигиенни цели. Изпратихме най-добрите си специалисти по "ВиК" мрежите, бяха поставени кранове, за да може поне да бъде направен режим, докато се реши проблемът. Графикът ще бъде направен така, че поне по 6 до 8 часа да бъде подавана вода до всеки дом", каза П. Тунев.

Заместник-кметът на община Разлог Иван Гюров заяви, че общината също ще направи всичко възможно за решаване на проблема, но уточни, че това не е по силите им и допълни, че целта на общината е да не зависи изцяло от Банско относно водоснабдяването. Той заяви, че ще бъдат заделени средства за нови сондажи, за да бъде увеличен дебитът и призова хората да се съобразяват с изразходването на водата, поради ограничения й ресурс. Не мина без словесни престрелки. Васил Мунин призова да не вярват на сладките приказки на управляващите.

Илия Макреев пък призова управляващите да кажат ясно и точно колко е необходимо като дебит за захранване на селото и колко ще бъде осигурен от дейностите, които се предвиждат и поиска конкретни срокове. Какво като общината усвоява евросредства, като с. Елешница "кряка" на сухо. Всички знаем, че минералната вода не бива да се ползва като питейна, поради наличието на радон и уран, каза Макреев и поиска отговор на въпроса защо след като община Банско е подписала договор с МОСВ за изграждане на воден цикъл за 95 млн. лв., вода за Елешница няма. "Недопустимо е, каза Макреев институциите да се крият от РЗИ, а хората да тичат по реката или до банята да наливат вода, за да покрият елементарни нужди" и допълни, че старите водопроводни мрежи, които бяха засегнати в началото като вариант, няма да решат проблема. На упреците му инж. Тунев заяви, че подкрепя думите му и призна, че "ВиК" се крие от РЗИ, за да не се налагат санкции на дружеството от контролиращия орган. Той допълни, че ще направят всичко възможно да влязат в диалог с тях, за да може на този етап минералната вода да бъде пусната в мрежата.

Относно водните количества Тунев обясни, че ако селото се захранва изцяло от водопровода Банско-Елешница, необходимият дебит за захранването му е между 12 и 15 л/сек. Той допълни, че водните количества, които могат да бъдат подадени от Шипковец, са 2,5 л/сек, които са недостатъчни, а дебитът на Палатик е между 6 и 6,5л/сек, но тези дебити не могат да осигурят нужното количество вода. Мнението на Тунев е, че без банският водопровод водозахранването на Елешница няма как да се случи, но за да стане това, Банско трябва да бъде осигурен и най- бързият и лесен начин е подаване на вода от извора в Банско, но за това е необходимо изграждането на помпена станция. Той уточни, че трасето от водопровода на Палатик е 3,5 км, а необходимите средства за възстановяването му са в размер на 300 хил. лв. и заяви, че ако община Разлог иска да реши проблема в най-кратки срокове, трябва да работи в тази посока, а не да иска независимост от Банско. Много лесно е да кажем, община Разлог да вземе решение, но ние не можем да се разпореждаме с тази вода", опонира зам. кметът Гюров.

Думата взе Йордан Тричков, който отправи искане към инж. Тунев да бъде извършена проверка за монтираните байпаси по трасето на водопровода от Банско до Елешница. "Защо всеки служител на "ВиК"- Банско има право да ходи и да върти крановете за селото. Има информация в кметството, че са пуснати 7 оборота, а тук не стигат два, защото монтираните по трасето байпаси не позволяват това. Лично аз знам, че има два големи хотела, които не само че са сложили байпас, но и кран, който да спира водата", каза Тричков. В залата бе уточнено, че единият хотел е "Четири сезона", но не е единствен. Тук Тричков заяви, че ако водопроводът за Елешница не бъде обособен като самостоятелен, вода в селото никога няма да има, и поиска по-строг контрол на "ВиК" служителите. На упреците относно хотел "Четири сезона" Тунев не отрече, че такъв кран наистина има, и призна, че е поставен с цел да захрани нуждите на хотела, но е поставен в период, в който е имало достатъчно вода, както и че действително има монтирани байпаси, но уточни, че причината да не стига вода в Елешница не се дължи на това, а на липсата на вода във водоизточниците.

Дебатите продължиха близо два часа. "Не съм доволен от срещата, каза на излизане Георги Атанасов, който е на мнение, че Банско ощетява Елешница. Водата в Пирин не е само на Банско, тя е на всички. Заради проблема, започваме да мразим Банско, а хората там също не са виновни за нашето безводие, заяви Г. Атанасов и допълни:

Решението е гражданско неподчинение и ако се наложи, ще предприемем подобни действия. Вече имаме опит. Преди години с такова гражданско неподчинение ни асфалтираха пътя, ако трябва, пак ще стигнем до подобни действия.

Не е оправдано, при положение че има толкова много питейна вода ние да разчитаме на минералната и е безумие да се осигурява вода за два хотела в Банско за сметка на Елешница, но явно и "ВиК" шефът на смее да им спре водата, защото там са забъркани много пари, беше категоричен Атанасов.

Добавете Вашия коментар

TOP