Жители на с. Лешница окупираха сесия на ОбС – Сандански, гневни: Общинският съветник Илия Георгиев иска да купи двора на детската градина

29 септември 2018 | 00:17
0 коментара
Жители на с. Лешница окупираха сесия на ОбС – Сандански, гневни: Общинският съветник Илия Георгиев иска да купи двора на детската градина

Планувана продажба на общински имот в санданското село Лешница взриви скандал на сесията на ОбС – Сандански вчера. Оказа се, че апетити към имота, в който има детска градина, има общинският съветник от РЗС Илия Георгиев, който живее на етажа под детската градина. Това стана ясно от изявление на кмета на село Лешница Светослав Джоров, който доведе в заседателната зала и местни жители.

Селският управник представи документи, от които е видно, че в сградата първият етаж е купен от съветника Илия Георгиев, а вторият етаж се ползва от детската градина, която посещават 22 деца.

„Преди два месеца свободната общинска площ пред сградата, която е около 300-400 кв.м, беше оградена с железни колци. Имотът е общински, а е заграден. Как става това?”, попита кметът Св. Джоров.

„Направена е проверка и е установено, че върху общинския имот има поставени железни колове. Но на хората и животните достъпът не е ограничен. Достъпът е свободен”, репликира го кметът на общината Кирил Котев.

Джоров бе категоричен, че хората в селото не са съгласни имотът да се продава, а искат детската градина да остане там и в двора да бъдат изградени атракциони за децата. „Селото е живо и се намира на 3-4 километра от града. Децата трябва да посещават детската градина в селото, а не да пътуват до града”, категорично заяви своята позиция Св. Джоров.

Въпреки че на два пъти бе направен опит искането за включване на имота в програмата за отдаване под наем и продажба да отпадне от дневния ред, и двата пъти опитът бе неуспешен. Първо това предложение бе направено от съветника Николай Шаламандов. Второто предложение продажбата на имота да отпадне бе на съветника Светослав Иванов. То беше за прегласуване на точката, но до гласуването му не се стигна. Явор Аргиров, даде „рамо” на колегата си Илия Георгиев, като заяви, че съгласно закона се делят идеалните части на имота между двамата собственици. „Ако и двамата имат по равни части от сградата, тогава общинският имот се дели поравно”, заяви Аргиров. Съветникът Антон Цанев го репликира, че Общинският съвет е възможно да не се съгласи с това. Но Я. Аргиров поясни, че вариантите за двамата собственици са два: първият е да стане доброволна делба, в случай че казусът не влезе в съда. „Общинският съвет ще трябва да се съобрази с общественото мнение и това на жителите на село Лешница”, контрира го съветникът А. Цанев.

Колегата му Светлослав Иванов заяви, че от така направеното предложение не става ясно какъв общински имот се включва в програмата за управление и разпореждане с общинско имущество. „На нас, съветниците, не ни е казано, че става въпрос за продажба на имот, върху който е изградена детска градина. Първо трябва да гледаме общинския интерес, ако трябва да се откупят идеалните части и другият собственик да бъде обезвъзмезден с друг имот. Ние сме избрани тук, за да защитаваме интереса на жителите на селото, и най-вече на децата в Лешница”, заяви той.

Съветникът адвокат Георги Батев се намеси, като поясни, че съгласно закона, след като имотът е изцяло общинска собственост, право да купи 2/3 от имота има съветникът Ил. Георгиев.”Това ще стане, след като се обособят  два отделни парцела и бъде изработен подробен устройствен план за имота на колегата Георгиев и той сключи договор за доброволна делба. Ако не се стигне до споразумение, следващата стъпка е чрез съда да се раздели имотът”, обясни  Батев.

В крайна сметка след бурни дебати, въпреки протеста на кмета на Лешница и родителите на деца, които посещават детската градина и вчера бяха в залата на ОбС, с благословията на 16 гласували „за” от общо 29 съветници беше решено общинският имот с площ от 1340 кв.м ведно със сграда на два етажа да бъде включен в програмата за разпореждане, продажба и отдаване под наем. Така общинските съветници дадоха „зелена светлина” на колегата си Илия Георгиев да стане собственик на част от двора на детската градина.Струма


Добавете Вашия коментар!